Afbeelding
(Foto: Pexels)

Westland voorbereid op tackelen van armoede

Algemeen

Een toename van armoede als gevolg van de pandemie en bijbehorende maatregelen is in Westland nog niet bespeurd, maar signalen bij scholenkoepels wijzen op de eerste geldzorgen. De gemeente en de Voedselbank verwachten een stijging van armoede door bijvoorbeeld de stijgende energieprijzen. De organisaties hebben zich voorbereid om langdurige armoede onder Westlanders te tackelen.

door Evelyne Lammerding

Als er ergens snel maatschappelijke trends worden gesignaleerd, is het wel in het onderwijs. Hoewel de drie Westlandse scholenkoepels voor katholiek (WSKO), protestants (PCPOW) en openbaar basisonderwijs (stichting OOW) nog geen tekenen hebben gekregen over toenemende armoede, is het hen opgevallen dat meer ouders moeite hebben met het betalen van de vrijwillige ouderbijdrage.

Daarnaast is een toename van stress onder kinderen zichtbaar, merken OOW en WSKO op. De WSKO ziet dat met name in gezinnen waar ouders een eigen bedrijf runnen oplopende spanningen bestaan als inkomens (tijdelijk) wegvallen of de kosten hard oplopen.

De PCPOW wijst er bovendien op dat armoede niet altijd zichtbaar is.

Moeilijker

Gemiddeld 251 Westlanders zaten in 2021 in de schuldhulpverlening. In 2018 ging het om 300 en in 2020 om 281 Westlanders die schuldhulpverlening kregen. Geen reden voor de gemeente om te juichen bij deze daling; Westlanders wachten gemiddeld vijf jaar voor zij hulp aanvragen bij geldzorgen, constateert de gemeente.

Omdat Westlanders pas laat met hun problemen voor op de proppen komen, heeft de gemeente vorig jaar extra ingezet op ‘vroegsignalering’. Inwoners met betalingsproblemen komen zo eerder in beeld en gesprekken over geld kunnen eerder beginnen.

Alleen al door bijvoorbeeld de oplopende energieprijzen krijgen inwoners van Westland het dit jaar financieel moeilijker, verwacht de gemeente.

Voedselbank

Voedselbankvoorzitter Aart Quak verwacht een groter klantenbestand. Hij wijst ook op de stijgende inflatie en de afbouw van de corona-steunpakketten voor ondernemers. “Ook is de norm om voor hulp van de Voedselbank in aanmerking te komen dit jaar verruimd.’’

De Voedselbank deelt wekelijks honderdveertig voedselpakketten uit en verwacht dit jaar een grotere toeloop. De pakketten zijn nog samen te stellen, al merkt Quak dat de organisatie wel erg zijn best moet doen om de schijf van vijf bij elkaar te sprokkelen.

Vanaf het najaar wordt volop gedacht aan de Voedselbank, zegt Quak. “Maar met Kerst een extra grote wagen voorrijden is niet nodig, dan overlaad je de mensen, terwijl spreiding belangrijk is. Wij hebben een opslagplaats voor niet-bederfelijke producten. In januari en februari zien wij de loods altijd leger worden.’’

Nieuw in de voedselpakketten zijn mondkapjes. Voor gezinnen die weinig hebben te besteden, betekent de aanschaf ervan extra financiële druk. Op scholen worden ze niet uitgedeeld, in tegenstelling tot zelftests die via het Rijk bij de scholen komen om te worden uitgedeeld. Soms krijgt de Westlandse Voedselbank de mondmaksers via bijvoorbeeld het Armoedefonds binnen. Quak verwacht aan het einde van deze maand tweeduizend stuks om te verdelen in de honderdveertig noodpakketten.

Groep

De gemeente constateert dat de groep met weinig geld voor 2021 ‘bijna uitsluitend’ bestond uit mensen met lage inkomens of een uitkering. Maar sinds 2021 melden zich ook huizenbezitters, mensen met hogere inkomens, zzp’ers en jongeren zich steeds vaker.

Ook de Voedselbank zag na de tweede lockdown voor het eerst zzp’ers en een enkele zelfstandige, zei Quak destijds. Door de normverruiming rekent hij nu op een stijging. Ook verwacht hij dat mensen die tot nog toe onder de radar bleven, straks wel hulp aanvragen. Hoe mensen hulp bij de Voedselbank kunnen aanvragen en welke criteria daarvoor gelden, staat op de Voedselbankwebsite. Die wordt deze dagen vereenvoudigd en is deze week beschikbaar.

De gemeente wil de toegang tot schuldhulpverlening zo laag mogelijk houden en heeft daarom haar website aangepast.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Senna (13) debuteert op Ibiza Sport 24 sep, 13:21
Afbeelding
Gouden Buur van Zuid-Holland woont in Leidschendam-Voorburg Cultuur 24 sep, 11:55
Afbeelding
Scouting Kwintsheul viert 75-jarig bestaan Algemeen 24 sep, 10:20
Afbeelding
Deze 4 Westlandse organisaties ontvangen geld van het Prins Bernhard Cultuurfonds Cultuur 23 sep, 22:07
Afbeelding
Van den Bos en Penning samen verder Algemeen 23 sep, 18:57
Afbeelding
Wethouder Goudswaard opent Week van de Hollandse Duinen Algemeen 23 sep, 15:20
Afbeelding
Inloopuur bij Hospice Beukenrode Algemeen 23 sep, 14:22
Afbeelding
Fietser ernstig gewond na aanrijding Burgerweg in Maasland: traumahelikopter ingezet 112-nieuws 23 sep, 09:49
Afbeelding
Ook Westland zoekt naar glazen muiltje van Assepoester Cultuur 23 sep, 09:43
Afbeelding
40 verenigingen doe mee aan Grote Clubactie Sport 23 sep, 08:51
Afbeelding
Meerdere gewonden bij ongeval op A4 bij Rijswijk 112-nieuws 23 sep, 02:55
Afbeelding
Vredesweeklezing met Ds. Bram Grandia Algemeen 22 sep, 10:45
Afbeelding
Straattheaterfestival Westland op verrassingslocatie Algemeen 22 sep, 10:00
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief