Westland onderaan in Groene Stad Challenge 2021

Algemeen
Het groen in (en op) de kassen zal niet hebben meegeteld.
Het groen in (en op) de kassen zal niet hebben meegeteld. (Foto: Willem Overkleeft (Archief)

Onder het glas groeit er genoeg, maar in de openbare ruimte is het droevig gesteld in Westland. In de Groene Stad Challenge 2021 bungelen de Westlandse dorpen helemaal onderaan de ranglijst.

Voor de challenge werden satellietbeelden gemaakt waardoor berekend kon worden hoeveel groen er precies te vinden is de Nederlandse steden en dorpen. Rijswijk voert de ranglijst van de steden aan, gevolgd door Delft en Soest. Bij de dorpen scoort Bloemendaal het Hoogst. 

Westland wordt niet als één gemeente in de ranglijst opgenomen; de kernen worden als aparte dorpen beoordeeld. Vier Westlandse kernen; Monster, Poeldijk, Kwintsheul en ‘s-Gravenzande bevolken de vier onderste plaatsen in de ranglijst. De andere Westlandse dorpen doen het niet veel beter: alle kernen staat bij de 25 minst groene dorpen van Nederland. Daarbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat niet alle dorpen van Nederland in de lijst zijn opgenomen.

Aad van Uffelen van Natuurlijk Westland is niet verbaasd, maar wel teleurgesteld: “Mijn eigen gemeente Westland eindigt op een treurige zeer lage plek, we houden dus de eer hoog tot de minst groene gemeenten van Nederland te behoren en dat stemt droevig. Mix je de resultaten van Westland dan krijgen we nog niet eens een troostprijs. Het huidige college en coalitie zijn niet in staat gebleken om Westland een beetje groener te maken. Kappen wint het nog altijd van behoud van bomen en ander groen.”

Momenteel is de wethouder de Groenvisie aan het herschrijven naar aanleiding van vragen en opmerkingen van belangengroepen en raadsfracties. D66 Westland heeft vragen aan het college gesteld over de score. De fractie wil dat Westland een 3-30-300 vuistregel hanteert: Die houdt in dat er vanuit elk huis 3 bomen zichtbaar moeten zijn, er in elke wijk 30% bladerdak moet zijn en dat iedereen moet wonen binnen 300 meter van een park of andere groene ruimte.

Westland Verstandig wil de groenvisie niet afwachten. De fractie wil dat er direct gehandeld wordt. “Met visies maak je Westland niet beter en ook niet groener”, aldus fractievoorzitter Peter Duijsens. Hij gelooft ook niet in de 3-30-300 regels zoals D66 voorstelt. “Dat is een fopspeen net als de regel 1 boom weg en 2 bomen terug, die ook niets opleverde. Dit soort regels geven enkel formeel geneuzel en geven politieke spelletjes en maakt de Westlandse dorpen niet echt groener!”

Gemeente Westland per dorpskern:

332 Wateringen

339 Honselersdijk

340 Naaldwijk

345 De Lier

352 ‘s-Gravenzande

353 Kwintsheul

354 Poeldijk

355 Monster

Ter Heijde, Maasdijk en Heenweg worden niet genoemd. De volledige ranglijst is hier te vinden.