Jan de Vreede is Westlandse Fietser van het jaar, Karin Zwinkels Fietsburgemeester

Algemeen
Jan de Vreede met zijn prijs en een bos bloemen.
Jan de Vreede met zijn prijs en een bos bloemen. (Foto: Thierry Schut)

De afval rapende fietser Jan de Vreede is benoemd tot Westlandse Fietser van het jaar 2021. Voormalige wethouder Karin Zwinkels is de nieuwe Fietsburgemeester. Dat maakte de Fietsersbond Westland donderdag 27 januari bekend.

Uit 55 aanmeldingen heeft de jury van de tweede editie van ‘Westlandse Fietser van het jaar’ besloten om Jan de Vreede (71) te benoemen tot fietser van 2021. Uit handen van de nieuwe fietsburgemeester Karin Zwinkels en onder toeziend oog van juryvoorzitter Pieter Varekamp is donderdag een wisseltrofee aan Jan uitgereikt. De trofee is ontworpen door de Westlandse kunstenares Willemien Mostert.

Impact

De jury kijkt naar diverse criteria bij het bepalen wie er met de titel ‘Fietser van het jaar’ vandoor gaat. Het gaat om motivatie, impact en lifestyle. Jan de Vreede is in Naaldwijk en Honselersdijk een bekende verschijning. Op de fiets ruimt hij, uitgerust met een knijper en aan zijn rijwiel bevestigde emmer, zwerfvuil en afval. Daarnaast gebruikt hij de fiets om bij diverse mensen die dat zelf niet meer kunnen de tuin te verzorgen. Ook spreekt hij, vanaf zijn fiets, jongelui in het park aan om geen vuil neer te gooien. “Al met al is dit een hele functionele manier om je fiets in te zetten”, oordeelt de jury. “Het geeft aan dat je een fiets voor allerlei zaken kan inzetten. Het werk dat door De Vreede - op zijn fiets - wordt uitgevoerd heeft letterlijk grote impact op de omgeving (schoon) en mens (leren om je omgeving schoon te maken/houden). Met deze hobby lekker actief en gezond bezig in de buitenlucht! De heer De Vreede is wat de jury betreft een voorbeeld fietser!”

De jury voor de benoeming van de Westlandse Fietsheld bestaat uit: wethouder Pieter Varekamp, Vitis Welzijn-directeur Liesbeth Koornneef, Westland Adviesgroep-directeur Rob Warmenhoven, en De Bruin Fietsen-directeur Ronald de Bruin.

Fietsburgemeester

Tijdens de uitreiking van de Westlandse Fietser van het Jaar is tevens de nieuwe Fietsburgemeester benoemd. Karin Zwinkels neemt de ambtsketting over van de eerste Westlandse Fietsburgemeester Marja van der Ende. De Fietsburgemeester wordt voor twee jaar benoemd en is in de eerste plaats een promotor om meer mensen op de fiets te krijgen. Daarvoor werkt de Fietsburgemeester samen met zowel mensen vanuit de directe samenleving, als (sociale) instellingen, bedrijven als de gemeente en alle lokale politieke partijen. De Fietsburgemeester zorgt ervoor dat samen belangrijke zaken zoals gezondheid en milieugerelateerde voordelen van het fietsen aan het licht worden gebracht. Samen worden er nieuwe ideeën ontdekt, initiatieven opgezet en wordt er samengewerkt met anderen en om het fietsen te promoten.