Jonge Hoekse hoofdmacht maatje te klein voor Haarlem

In de tweede helft hadden The Hookers de 'storm' tweemaal tegen.
In de tweede helft hadden The Hookers de 'storm' tweemaal tegen. (Foto: The Hookers)

Door blessures en coronabesmettingen moest de technische staf van de Hoekse rugbyclub The Hookers flink puzzelen om een volledig team te kunnen presenteren voor de wedstijd tegen het sterke Haarlem. Dankzij het uitstekend draaiende tweede team kon coach Glenn Vertongen, bijgestaan door sidekicks Arno Mansveld en Gareth Gilbert, toch enigszins gerustgesteld aan deze zware opdracht beginnen.

Met een blauwe lucht, maar een snijdende harde zuidwesterwind koos de thuisploeg voor de wind in de rug in de hoop de tegenstander vanaf het fluitsignaal meteen het mes op de keel te kunnen zetten. Dat lukte deels, maar Haarlem beschikt over een geroutineerd team dat zich niet eenvoudig weg laat zetten. Ook de thuisploeg liet zich niet afschepen en zo verrichtte de invallers prima werk door de fysiek zware jongens van Haarlem geen ruimte te geven om de lijn te doorbreken. Het rijkelijk toegestroomde thuispubliek kon dus eindelijk weer eens genieten van een wedstrijd die op het scherpst van de snede werd uitgevochten en geen van beide teams duidelijk overwicht had. Toch kwamen de gasten na 26 minuten op voorsprong door verrassend over de rechter kant de Hoekse defensie te doorbreken en te scoren. (0-7). Full-back Kevin Lenssen beantwoordde dit 4 minuten later met een penalty en beperkte hiermee de schade in de eerste helft. (ruststand 3-7). Voorzichtig de balans opmakend speelde de Hoekse hoofdmacht een prima wedstrijd, had wellicht meer gebruik van de harde wind kunnen maken en hierdoor eenvoudiger terreinwinst had kunnen boeken, maar de jonge beloftes boden kranig verzet.

Na rust konden de thuisploeg extra aan de bak, want hadden zij de ‘storm’ dubbel tegen. Enerzijds de harde wind die aanhield en welke ze nu vol tegen hadden, maar ook de Haarlemse fly-half en voormalig veelvoudig Nederlands international van Nieuw-Zeelandse komaf Storm Carroll was een gevreesd wapen met een stevige accurate trap in de benen. Hij zou het de jonge ijzervreters wel eens heel moeilijk kunnen gaan maken door ze keer op keer ver op eigen helft terug te zetten. Gelukkig besloten de gasten net als in de eerste helft de bal voornamelijk door de handen te laten gaan en op die manier the Hookers af te troeven. Het thuisteam gaf echter geen krimp en verdedigde net als in de eerste helft als leeuwen, Haarlem kreeg weinig kans tot scoren. Met nog 18 minuten te spelen kwamen ze tot inkeer en werd Carroll van stal gehaald om de penalty’s maar op de palen te gaan nemen en zo een veilige marge in te bouwen die moeilijk te evenaren zou zijn voor de jongens van het brede strand. Tot tweemaal lepelde de Nieuw Zeelander geroutineerd de bal door de palen en bepaalde hiermee de eindstand op 3-13.

Absoluut geen schande want de jonge invallers stonden prima hun mannetje en hielden de schade zeer beperkt. Zij lieten de geblesseerde spelers zien dat hun schoenen niet te groot zijn om te vullen en heeft het zelfs de technische staf nieuwe inzichten gegeven hoe zij komende wedstrijden gaan aanvliegen en hoe zij hun selectiebeleid wellicht op een andere manier kunnen invullen. Volgende week staat RC Amstelveen op het programma, niet het sterkste team in de competitie, maar na de les van vorige week moet het Hoekse team als geen ander weten dat dergelijke tegenstanders bij voorbaat geen garantie op succes geven.