Geboorteaangifte in Westland kan per 1 februari online

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexels)

De geboorte van een kind moet altijd binnen 3 werkdagen worden aangegeven in de gemeente waar de baby geboren is. Voor kinderen die in Westland worden geboren hoeft dat per 1 februari 2022 niet meer aan het loket in het gemeentehuis. Het kan tegenwoordig ook gewoon vanuit huis via de website van de gemeente: gemeentewestland.nl.

Om digitaal aangifte van een geboorte te kunnen doen in Westland gelden de volgende voorwaarden:

- Het kind is geboren in de gemeente Westland. Kinderen die geboren zijn in een ziekenhuis, en dus buiten de gemeente, kunnen niet in Westland worden aangegeven.

- Tenminste één van de ouders heeft de Nederlandse nationaliteit.

- De ouders moeten de beschikking hebben over DigiD.

- De ouders moeten in bezit zijn van het door de verloskundige afgegeven geboortebewijs dat bij de online geboorteaangifte moet worden geüpload.

- Als vóór de geboorte een akte van erkenning en/of naamskeuze is opgemaakt moet deze worden geüpload bij de online geboorteaangifte.

Wie niet voldoet aan de voorwaarden voor online aangifte of de geboorteaangifte liever in het gemeentehuis doet, kan hiervoor een afspraak maken via gemeentewestland.nl. Bij deze afspraak op het gemeentehuis wordt gevraagd naar een legitimatiebewijs en het door de verloskundige afgegeven geboortebewijs. Is het kindje eerder erkend of is er is een akte van naamskeuze opgemaakt? Dan moeten ook de afschriften hiervan meegenomen worden naar de afspraak.

Steeds meer producten en diensten van de gemeente Westland kunnen ook digitaal worden aangevraagd. Zo is het al mogelijk om een verhuizing volledig online door te geven. Hetzelfde geldt voor alle voorbereidingen voor een huwelijk. Ook het verlengen van een rijbewijs of hier een nieuwe categorie aan toe laten voegen kan online, via gemeentewestland.nl/rijbewijs. Het blijft overigens ook gewoon mogelijk om een afspraak op het gemeentehuis te maken.