Westlands restafval 1320 ton lichter: Snijders zet in op verdere afname

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Thierry Schut)

De gele plastic zakken waarin plastic, blikjes en drinkpakjes (pbd) hangen sinds een maand in het hele Westland aan allerlei ringen rond lantaarnpalen. 

door Evelyne Lammerding

De invoering van het nieuwe systeem had heel wat voeten in de aarde, roept veel vragen en emotie op en vraagt de komende periode nog veel aandacht van zowel Westlanders als gemeentebestuur. 

In etappes is het nieuwe inzamelingssysteem van afval in Westland ingevoerd. De Lier kende de primeur, kort daarop gevolgd door ‘s-Gravenzande. Daar hangen de gele plastic zakken voor pbd sinds september aan lantaarnpalen. Naaldwijk was in de december de laatste kern waar het nieuwe systeem werd doorgevoerd.

“Met coaches gaan we de bewustwording vergroten,” zegt verantwoordelijk wethouder Leen Snijders (ChristenUnie/SGP, Milieu). “Sinds november bezoeken zij gemeenteraadsleden en geven zij tips over hoe zij het afval nog beter kunnen scheiden.’’

Als alle raadsleden die zich daarvoor hebben opgegeven zijn bezocht, gaan drie coaches de komende periode op drukke punten in Westland met mensen in gesprek over afvalscheiding.

De inzameling met plastic zakken geldt voor 33.000 laagbouwwoningen. Bij flats gaat het afval naar de nascheiding. Flatbewoners die willen, kunnen hun pbd in onder- of bovengrondse containers gooien.

Westland koos voor scheiding bij de bron, omdat dat schonere herbruikbare materialen oplevert. “Gooi je alle afval bij elkaar, dan krijg je nat afval. Dat is moeilijker te scheiden. Westland levert droog recyclebaar afval. Voor het milieu is die circulaire economie belangrijk. Daar willen we naar toe.’’ Alleen het restafval wordt verbrand.

Analyse

Volgens een gemeentelijke analyse wordt er sinds september 74.000 kilo meer pbd per maand opgehaald. Het ging sinds september om 158 ton per maand, terwijl het tonnage voordien op 84 lag.

Over heel 2021 werd 1200 ton (1,200.000 kilo) pbd opgehaald. Het jaar ervoor, in 2020, ging het om 828 ton.

Het restafval is afgenomen. Vorig jaar is 1320 ton, oftewel 1.320.000 kilo restafval minder opgehaald dan het jaar ervoor. Ieder Westlander levert 22 kilo minder restafval in: Per hoofd van de bevolking ging het van 211 kilo restafval in 2020 naar 189 kilo nu. Snijders merkt op dat dit aantal lager zou zijn geweest zonder corona: “Door het thuiswerken is er thuis meer afval geproduceerd.’’

Campagne

In een politieke discussie van april 2019 zei de wethouder ernaar te streven het restafval in 2022 terug te brengen naar 170 kilo en uiteindelijk naar 50 kilo. “Dat betekent dat we nog hard doorgaan. We zijn een campagne begonnen, zetten coaches in en geven voorlichting.’’

Op die manier wil hij bewerkstelligen dat bijvoorbeeld gft niet meer in de grijze container belandt en dat glas goed wordt gescheiden. Voorlichting geeft de gemeente bijvoorbeeld via de nieuwe ‘afval-app’. “Daarop kan je precies zien wanneer welke bak en wanneer de plastic zakken worden opgehaald. De locaties met de onder- en bovengrondse containers staan erop. En je ziet welk afval waarbij hoort,’’ zegt hij. Soms is dat nog verrassend: “Een chipszak waarin onder meer aluminium is verwerkt, hoort bijvoorbeeld niet bij pbd, maar bij het restafval. We vragen de mensen zich dit in kleine stapjes eigen te maken.’’

Het zijn eigenlijk de puntjes op de i, want de wethouder klinkt positief over hoe Westland het afval scheidt: “Tot nog toe heeft de verwerker 2 procent van het aangeboden afval uit Westland afgekeurd.’’ Een verwerker weigert partijen afval als er teveel materiaal in zit wat er niet hoort.

Klachten 

Westlanders scheiden het afval dus goed, maar Westland heeft ook massaal geklaagd over het nieuwe inzamelsysteem. Het gaat dan over het nieuwe fenomeen plastic zak aan de paal, vuil dat niet werd opgehaald of op verkeerde momenten buiten werd gezet.

“Elke fase kende een piek aan meldingen. En er is zelfs een aangifte gedaan, in Wateringen,’’ zegt Snijders. Soms wordt hij persoonlijk aangesproken over plastic zakken die op verkeerde momenten worden opgehangen. Dat is niet nodig: “Net zoals je de container een avond voor de ophaaldag buiten zet, zo hang je ook de plastic zak een avond tevoren op,’’ legt Snijders het principe uit.

Op de stormdag van maandag 31 januari na, zijn de meldingen volgens de gemeente weer op ‘redelijk normaal’ niveau ten opzichte van de piek na elke invoering. In Naaldwijk wordt het oude niveau binnenkort weer verwacht.

Verwachting

De wethouder verwacht dat het restafval elk jaar zal afnemen. Ook verwacht hij dat het nieuwe afvalinzamelingsysteem van 2,45 miljoen euro de komende jaren in stand zal blijven. In sommige gemeenten wordt het afval via een vernuftig systeem per persoon gewogen. “Maar ‘de vervuiler betaalt’ is een duur systeem,’’ weet Snijders. “En het risico bestaat dat mensen hun afval ergens anders brengen. Behalve als het Rijk zegt dat niemand meer dan een bepaald aantal kilo restafval mag inleveren, houden wij het systeem zoals het nu is ingevoerd.’’