College zet Eendenburcht op Funda, raad is furieus

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Google Maps)

Het college heeft zich de woede van een deel van de raad op de hals gehaald door maandag de Eendenburcht op Funda te zetten. Het pand in Wateringen is sinds een publicatie in het AD van vorige week onderwerp van het politieke debat. De krant plaatste een interview met voorzitter Hicham el Ikaoui van het Islamitisch Cultureel Centrum Wateringen (ICCW). Die partij gaf aan al jaren in gesprek te zijn met het college over de aankoop van het voormalig verenigingsgebouw.

Eendenburcht

Nadat eerder dat jaar al een koopovereenkomst op tafel kwam, kreeg het ICCW in juli 2021 te horen dat de verkoop niet zou doorgaan vanwege een nota die was aangenomen in het college. Die nota zou bepalen dat het pand in de openbare verkoop moest worden aangeboden, waardoor iedereen er een bod op kan doen. Het ICCW was hier niet eerder over geïnformeerd en vraagt documenten op. Die worden, schoorvoetend, vrij gegeven maar de bewuste nota is alsnog niet boven water. De vereniging voelt zich gepasseerd, diverse fracties hebben vragen gesteld over de kwestie en als maandag het pand opeens voor 250.000 euro op Funda verscheen, is het gemeentehuis te klein.

Vooral D66 Westland, GemeenteBelang Westland en Westland Verstandig probeerden tijdens een commissievergadering op 7 februari wethouder Leen Snijders ertoe te bewegen het pand van Funda te halen. Zij vinden het onverteerbaar dat de gemeente besluit het pand in de openbare verkoop te gooien terwijl er nog volop debat over is en er onbeantwoorde vragen liggen. WV kondigde aan een extra raadsvergadering te willen houden als het pand niet snel van de verkoopsite zou worden gehaald.