Erfgoedverenigingen naar rechter over Aloysiusschool Monster

Algemeen
Nu het schoolgebouw geen gemeentelijke monument wordt, komt sloop dichterbij.
Nu het schoolgebouw geen gemeentelijke monument wordt, komt sloop dichterbij. (Foto: PR)

De Historische Vereniging Monster - Ter Heijde stappen naar de rechter om de Monsterse Aloysiusschool te behouden. 

De gemeente Westland heeft onlangs definitief besloten de voormalige Aloysiusschool aan de Rembrandtstraat in Monster niet op de monumentenlijst te plaatsen. Dat betekent dat het pand gesloopt kan worden om plaats te maken voor woningbouw. De Historische Vereniging Monster - Ter Heijde heeft samen met het Cuypersgenootschap en de Bond Heemschut op 9 februari een beroepsprocedure aangespannen bij de rechtbank Den Haag.

In 2009 had de gemeente de school een monumentenstatus gegeven. Na verzet echter van het schoolbestuur is die monumentenstatus destijds om onderwijskundige redenen weer ingetrokken. De school staat nu al enkele jaren leeg en is in eigendom van de gemeente. Er zijn vergevorderde plannen voor sloop en grootschalige nieuwbouw op die plek.

De school verdient het volgens de genoemde organisaties om behouden te blijven. Onderzoek in 2019 door een gerenommeerd bureau heeft aangetoond dat het gebouw in een redelijk goede staat verkeert en dat het geschikt kan worden gemaakt om er een maatschappelijke woonvoorziening in te vestigen. Ook meer dan vijftig omwonenden hebben de gemeente gezamenlijk laten weten dat zij graag zouden zien dat het karakteristieke en kleinschalige gebouw behouden blijft.