Pijlers van de samenleving: ‘Ik hou ervan om met mensen om te gaan’

Algemeen
Wendy is erg enthousiast en dankbaar over haar werk als Vrijwillige Coach voor Vitis Welzijn.
Wendy is erg enthousiast en dankbaar over haar werk als Vrijwillige Coach voor Vitis Welzijn. (Foto: Charles Jungschlager)

Wendy Valstar-Prins (57) heeft een druk leven met al het vrijwilligerswerk dat ze doet. Als Vrijwillige Coach bij Vitis Welzijn, als mantelzorger en als gastvrouw bij ontmoetingscentrum Kornalijn van Pieter van Foreest. Ze zou het niet anders willen. “Het is erg intensief. Lichamelijk en geestelijk, maar ontzettend leuk.”

Linda van der Klooster

Wendy Valstar -Prins is geboren en getogen in Naaldwijk. Ze wist al jong wat ze wilde: voor mensen zorgen. Na de LHNO, de huishoudschool, is ze daarom de INAS gaan doen, de vooropleiding voor in de zorg. “Mijn oma Prins had vroeger een kapperszaak in Naaldwijk”, vertelt ze. “Mijn twee ooms hebben die in 1970 van haar overgenomen. Ik had ook voor het kappersvak kunnen kiezen, maar in mijn tienerjaren besefte ik dat ik de zorg in wilde. Mijn ooms hebben de zaak verkocht in 2009, toen ze de pensioenleeftijd bereikten.”

Wendy kwam in de gezinszorg terecht. Ze werkte hele dagen bij families thuis. “Dat heb ik ruim 15 jaar gedaan. Tot ik in 1998 een auto-ongeluk kreeg. We waren net getrouwd. Ik revalideerde, maar met een whiplash lukte het niet meer een betaalde baan te krijgen. Door bezuinigingen was het werk veel zwaarder geworden, van een gezin per dag naar twee. Dat zou teveel worden.” In plaats van thuis te zitten besloot Wendy het vrijwilligerswerk in te gaan.

Luisterend oor

Zo kwam Wendy eerst terecht in het winkeltje van woonzorgcentrum Duinhof in Ter Heijde en daarna als planner bij de Plusbus. “Ouderen konden bij mij lid worden en ritjes boeken. Naar het dorp, naar de biljart of naar andere activiteiten in het Westland.”

In 2015 meldde Wendy zich aan bij het net gestarte Buurt Informatiepunt van Vitis Welzijn. Hier kunnen mensen terecht met vragen over wonen, inkomen, zorg of welzijn. Vrijwilligers bieden een luisterend oor en helpen inwoners op weg.  “In elke kern werd een Buurt Informatiepunt geopend, met vrijwilligers zoals ik, samen met een sociaal makelaar van Vitis Welzijn als achterwacht. Ik werkte in Monster.”

Wendy vond het werken voor het Buurt Informatiepunt erg leerzaam. “Je krijgt heel veel vragen. Ook de contacten vond ik altijd heel erg leuk en divers. Er waren veel vragen over de Plusbus en ander vervoer, als de regiotaxi en de Valys. Ook waren er vragen over bijvoorbeeld inkomensgegevens. Werd het wat complexer, dan kon ik het doorgeven aan de sociaal makelaar. Ik had ook veel contact met de gemeente. Vaak hoefde je mensen alleen door te verwijzen en een eerste belletje te doen naar een instantie en dan ging de rest vanzelf. Al mochten mensen natuurlijk altijd terugkomen als ze nog vragen hadden.”

Dankbaar

Toen werd Wendy gevraagd om Vrijwillige Coach te worden bij Vitis Welzijn. Die overstap maakte ze graag. “Dan begeleid je bijzondere vrijwilligers naar vrijwilligerswerk. Je zoekt samen naar passend vrijwilligerswerk en soms zelfs uiteindelijk naar betaald werk. We zijn een steuntje in de rug voor kwetsbare mensen met soms hele complexe vragen. Samen gaan we op zoek naar precies die plek die bij ze past. Dat is een traject van een á anderhalf jaar. Het is zo ontzettend leuk! Ik heb er al heel veel geholpen. Als het lukt zijn ze zo dankbaar.”

Wendy vindt het vrijwilligerswerk bij Vitis erg leuk. “Ik hou ervan om met mensen om te gaan. Ik ben niet voor niets ooit de zorg in gegaan. Je krijgt bij Vitis Welzijn ook cursussen en intervisie en de begeleiding is erg goed. Je kan ze altijd bellen en ze laten je niet alleen. Dat is hier bij de vrijwillige Coaches, maar dat was ook bij de Plusbus en bij het Buurt Informatiepunt. Er werken hele fijne mensen bij Vitis Welzijn.”

Gezelligheid

Naast Vrijwillige Coach is Wendy ook nog mantelzorger en sinds anderhalf jaar vrijwilliger bij het ontmoetingscentrum Kornalijn van Pieter van Foreest voor mensen met geheugenproblemen. “Onze hond Beamer, een golden retriever, is toen overleden. We hebben 12,5 jaar voor hem mogen zorgen. Ik wilde toen meer gaan doen.”

Zo kwam Wendy bij de Kornalijn terecht, elke maandag. “Het is best intensief, lichamelijk en geestelijk, maar ontzettend leuk. De gasten komen met een busje. Dan gaan we eerst koffie drinken en de dag doornemen. Daarna gaan we iets actiefs of creatiefs doen. Een spelletje, of sjoelen. Ik geef geheugentraining met de Braintrainer. In de middag kookt er iemand een verse maaltijd, die we samen nuttigen. In de middag gaat een aantal gasten rusten. Daarna gaan we weer wat actiefs doen, zoals stoelgym. Dan koffie drinken en daarna worden ze weer gehaald. Soms gaan ze iets bakken, of een bloemstukje maken. Echt een dagbesteding voor de hele dag gezelligheid.”

Op zoek naar een leuk startpunt voor je vrijwilligerscarrière of een losse klus? Er is veel keuze op www.westlandvoorelkaar.nl.