Westlandse gemeenteraad stemt in met woningbouw Watergat

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Thierry Schut (Archief)

Een meerderheid van CDA, VVD, LPF, GBW en ChristenUnie/SGP heeft in de raadsvergadering van dinsdagavond 15 februari voor het woningbouwplan in het gebied Watergat Monster gestemd.

Dat betekent dat er honderddertig zeer dure woningen mogen worden gebouwd in Watergat.

Bijna 3500 Monsternaren, maar ook natuurliefhebbers, recreanten en hondenuitlaters die regelmatig in de omgeving komen, zijn tegen het woningbouwplan. Zij willen de nieuwe natuur die er is ontstaan, behouden. Ze ondertekenden een petitie die aan de raad is aangeboden. Ook loopt er nog een rechtszaak van natuurvereniging Natuurlijk Delfland en de bewonersgroep Monster Noord tegen het plan.

Voorstanders

De coalitiepartijen CDA, LPF, VVD en ChristenUnie/SGP en oppositiepartij GemeenteBelang Westland wijzen erop dat het sinds de kassensloop op het terrein altijd de bedoeling was dat Watergat zou worden bebouwd.

CDA-raadslid Jaco Eeltink noemde de natuurontwikkeling een bij-effect. Watergat is wat hem betreft een uitstekend voorbeeld van hoe kassen plaatsmaken voor woningbouw.

Wethouder Cobie Gardien (LPF, Ruimtelijke ordening) zegt te hebben geleerd een gebied waar sloop plaatsvindt niet zo lang te laten leegstaan als Watergat, maar eerder te beginnen met de uitvoering van het nieuwe bestemmingsplan. Of niet vroeg te beginnen met slopen van de oude bestemming. Want dankzij de sloop van de kassen van tien jaar geleden, kon de natuur haar gang gaan.

Tegenstemmers

Een aantal fracties heeft bezwaren tegen het feit dat er alleen zeer dure woningen worden gebouwd. PvdA-fractievoorzitter Nico de Gier bijvoorbeeld noemde het ‘het overwegen waard’ als in het plan veertig betaalbare woningen waren opgenomen. Dat is niet het geval. Hij stemde daarom tegen. Ook D66, Groen Links en Westland Verstandig zijn tegen de bouw van alleen maar dure huizen in Watergat.

GroenLinks-fractievoorzitter Ulbe Spaans zei een unieke kans voor nieuwe natuur die een buffer kan vormen voor stikstofneerslag, niet te willen mislopen. Daarbij vindt Spaans dat Westland geen woningen nodig heeft voor de ‘happy few’, zeer rijken. Ook vroeg hij zich ietwat cynisch af hoe je Westland beter kunt vergallen dan een betonnen muur van 12,5 meter tegen natuurgebied aan te plaatsen.

Westland Verstandig fractievoorzitter Peter Duijsens wees op verkeerde uitgangspunten bij stikstofberekeningen die de gemeente heeft laten uitvoeren. De stikstofproblematiek gaat volgens hem sowieso nog problemen opleveren. Het gebied dat tegen Natura 2000-gebied aan ligt teruggeven aan de natuur is volgens hem een veel beter optie. Ook herinnerde hij aan het lopende beroep bij de Raad van State, wat jaren kan duren. “Alleen daarom al zouden we dit niet moeten willen.’’ In het plan zelf ontbreekt wat hem betreft een goede wegenstructuur. “En in Monster is dat al een punt.’’

Natuur

Wethouder Gardien brengt tegen de bezwaren in dat het nieuwe woonwijkje 2 hectare nieuwe natuur met zich meebrengt en vergroting van de biodiversiteit. Binnen het plan wordt de helft als natuur ingericht.

Het plan voorziet in woningen van twee tot vier lagen. De woningen met vier lagen komen tegen de Slaperdijk aan. CDA’er Eeltink vroeg nog of de woningen met vier lagen in het plan naar het midden kunnen worden verplaatst. Ze staan nu bij de Slaperdijk gepland. Maar verplaatsing zou het proces enorm vertragen, legde de wethouder uit; schuiven in plannen vereist een ander stedenbouwkundig plan. Dat kost tijd. En de raadsmeerderheid vindt dat er al lang is gepraat over Watergat.