Finalisten Tuinbouw Ondernemersprijs 2022 bekend

Algemeen
De finalisten voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2022.
De finalisten voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2022. (Foto: PR)

Vorige week zijn de finalisten voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2022 bekend gemaakt. Bestuursvoorzitter Michiel F. van Ginkel bezocht Zentoo in Honselersdijk, OVATA in Bleiswijk, Niels Kreuk in Andijk en Wijnen Square Crops in Egchel om de felicitaties over te brengen.

Deze bedrijven laten zien dat uitmuntend ondernemerschap ook tijdens uitdagende tijden kan zorgen voor succes op het gebied van duurzaamheid, innovatie en marktgerichtheid. Tegelijkertijd werden er felicitaties langsgebracht bij de genomineerden voor de themaprijs Robotisering en datagedreven tuinbouw. Dat zijn Blue Radix, Royal Brinkman, Gearbox Innovations en PATS Indoor Drones. Op 21 april worden de winnaars bekendgemaakt op de Floriade.

De vier finalisten 

Zentoo is een aansprekend, ambitieus en duurzaam bedrijf, dat de chrystantenteelt de laatste tien jaar een boost heeft gegeven met uitgekiende marketing. Ook in de teelt paste Zentoo veel innovaties toe op het gebied van LED-belichting, biologische gewasbescherming en datagedreven teelt. 

Ambitieus, innovatief en duurzaam, dat zijn termen die bij familiebedrijf OVATA passen. De teler van succulenten heeft een duidelijke visie op de teelt van nicheproducten, waarbij 75 procent uit eigen veredeling komt. Ze laten excellentie in processen zien, maar ook grote sociale betrokkenheid.

Niels Kreuk bv is één van de meest progressieve tulpentelers in de sector. Het bedrijf is de laatste jaren op een succesvolle manier getransformeerd tot een duurzaam en innovatief teeltbedrijf. Lef is getoond met de meerlagenteelt, maar ook met innovaties in de bewaring van bollen. 

Meer dan 65 procent van het energieverbruik op beide locaties van Wijnen Square Crops is fossielvrij en duurzaam. Het is één van de initiatieven van de groenteteler waaruit marktgericht en innovatief ondernemerschap blijkt. 

Uitdagende tijden

In 2022 staat de tuinbouw voor een aantal grote uitdagingen. Hoge gasprijzen bepalen het gesprek van de dag en het invullen van de werkgelegenheid is al een aantal jaren een complex vraagstuk. Dat maakt het juist belangrijk om ondernemerschap en innovatie te prijzen. 

Themaprijs

Nieuw is de themaprijs Robotisering en datagedreven tuinbouw, waarbij baanbrekende innovaties in de tuinbouw in de schijnwerpers worden gezet. Genomineerd zijn Blue Radix voor de innovaties op het gebied van teeltstrategie op basis van data en kunstmatige intelligentie, Gearbox Innovations voor de geautomatiseerde kwaliteitscontrole met slimme camera’s, Royal Brinkman voor de Plantalyzer met optimale oogstprognose en PATS Indoor Drones voor de autonome mechanische gewasbescherming met drones.

De winnaars worden op de Floriade op 21 april bekendgemaakt door minister Henk Staghouwer, sinds begin dit jaar de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 

De genomineerden voor de prijs Robotisering en datagedreven tuinbouw.