Steppers Lex en Aad gaan Tourmalet bedwingen voor Team Westland

Algemeen
Aad van der Voort (l.) en Lex Boers gaan vlammen voor het goede doel.
Aad van der Voort (l.) en Lex Boers gaan vlammen voor het goede doel. (Foto: Rianne Dekker)

Lex Boers (59) wil voor zijn zestigste verjaardag nog één keer vlammen voor het goede doel. Op 22 juni zal hij samen met Aad van der Voort (65) de Tourmalet gaan bedwingen voor Team Westland. Maar liefst veertien spiergroepen zullen bij de heren op de proef worden gesteld op… de step!

Rianne Dekker

De amateur sportman deed al eerder mee aan de Wollebrandcross, en zette zich in voor de Stichting Dolfijntherapie en Avavieren. Lex’ drive om te gaan sporten voor het goede doel ontstond door het verlies van zijn zoontje, nu 26 jaar geleden. De motivatie van Aad was de Stichting Dolfijntherapie, die van betekenis was voor zijn geestelijk gehandicapte zoon. Lex was sowieso al gegrepen door de step in 2009, bij de aanblik van een ‘eigenwijs olympisch exemplaar’. Toen de in Westland niet geheel onbekende Lex Thoen hem uitnodigde voor een proefles op één van de door hem aangeschafte steppen, was de toon gezet. “Zelfs met lege banden reed ik hem eraf”, lacht Lex.

Omdenken

Hij en Aad willen een groot bedrag bij elkaar steppen voor de slopende ziekte kanker. Ideeën voor sponsoring kwamen onder andere voort uit omdenken. Lex: “Normaal is het zo dat een werkgever personeel sponsort. Wij gaan het andersom doen. Wij nodigen een werkgever uit tot de sportieve plicht met mij de stormvloedkering op te steppen, fietsen of wandelen. Dit gewilde trainingspunt is een goede voorbereiding op het traject van de Col du Tourmalet, met een hellingspercentage van 7,8 tot 12 %. Zijn personeelsleden mogen bepalen wat zij daarvoor over hebben.”

Daarnaast organiseren de heren samen een pubquiz en bracht Aad het idee binnen van werving van deelnemers voor een workshop fundamentele Wim Hof ademhalingsmethode. Deze vindt plaats op 30 april van 9.30 tot ongeveer 16 uur en er kunnen twintig mensen deelnemen. Onderdelen die dag zijn een adem 2-sessie, een meditatie, yoga, mindset en een ijsbad. De kosten zijn € 100, inclusief koffie, thee, fruit en lunch. Voor meer info mail lex-boers@outlook.com of bel 06-31329001.

Tijd hebben

Ondertussen houden de mannen hun conditie op peil in het heuse Stepteam Westland, dat er iedere dinsdagavond met de tweewieler op uit gaat om zo’n twintig kilometer te steppen. Lex heeft sowieso zijn kilometers op de step al gemaakt. Met zijn eerste exemplaar, dat nog staat te pronken in zijn schuur, reed hij al een kleine 30.000 kilometer. Ook kwam hij bijvoorbeeld eens uit Frankrijk steppen. “Voor die duizend kilometer heb ik er vierduizend getraind in negen maanden.” Voor de grote dag in juni is het volgens de sporter nu een kwestie van zich richten op ademhaling, kracht en ‘vier keer links, vier keer rechts’ op de step. Nog één keer, voor Team Westland, dat Lex omschrijft als ‘een warme familie’. De vele uurtjes die hij erin steekt heeft hij er maar wat graag voor over. Zijn vrouw Yvonne kan deze drive niet treffender omschrijven: “Je moet het gevoel hebben. Dan maak je geen tijd, dan is er gewoon tijd.”