Joost de Kiewit: "Wij voetballen daar onder de Nederlandse vlag, dus daar moeten wij als land met zijn allen de schouders toch onderzetten?”
Joost de Kiewit: "Wij voetballen daar onder de Nederlandse vlag, dus daar moeten wij als land met zijn allen de schouders toch onderzetten?” (Foto: Mabel Böhms Media)

‘Deze groep verdient het om ons land in Brazilië te vertegenwoordigen’

Algemeen

Joost de Kiewit keept zijn wedstrijden in het derde elftal van VELO. Niet alleen voert hij met VELO 3 de ranglijst aan, maar ook komt hij uit voor het Nederlandse dovenelftal, waarmee hij 12 caps op zijn naam heeft staan.

door Marcel Zaat

De 29-jarige sluitpost heeft het enorm naar zijn zin aan de Wateringse Noordweg. Dat de slechthorende keeper veel kwaliteiten onder de lat kent, is een ding wat zeker is.

De Kiewit, fanatiek Feyenoord-fan die oud-keepers Edwin Zoetebier (winnaar UEFA-Cup in 2002) en ook Edwin van der Sar als grote voorbeelden ziet, heeft zich met Oranje geplaatst voor de Deaflympics (soort Olympische Spelen voor doven) die afgewerkt gaan worden van 1-15 mei in Brazilie. Echter, er is één probleem en dat is de financiering. 

Het dovenvoetbal, dat valt onder KNDSB (Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond) krijgt geen geldelijke ondersteuning van het NOC/NSF of de KNVB. Waar Louis van Gaal met zijn elftal straks bij het WK in Qatar kan genieten van prachtige trainingsaccomodaties en vele privileges staat het dovenelftal getraind door John Retol Helmrich er op dat gebied alleen voor. Vandaar is er een crowdfunding in het leven geroepen waar middels een doneeractie getracht wordt om de benodigde 80.000 euro op te halen.

Benodigde bedrag

De Kiewit, die met Oranje ook het EK van 2011 in Denemarken als doelman meemaakte, heeft enorm veel zin in de trip naar Brazilie, maar weet ook dat het benodigde bedrag er nog niet is. “Wij verdienen het gewoon om daar aan mee te doen. Via een play-off wedstrijd tegen Zweden, waar wij in Stockholm met 1-2 wonnen, hebben wij ons geplaatst. Best verrassend voor iedereen, maar wij kregen het wél mooi voor elkaar. Iedereen van onze spelersgroep en begeleiding heeft zoveel mogelijk binnen zijn netwerk de vraag uitgezet om geld te doneren. Ook zijn er via de KNDSB grote sponsorpakketten te verkrijgen. Dit moet gewoon lukken. Wij voetballen daar onder de Nederlandse vlag, dus daar moeten wij als land met zijn allen de schouders toch onderzetten?”

In het verleden kwam De Kiewit uit voor VV Monster en is nu alweer drie jaar lid van VELO, waar hij met het derde elftal (waar veel oud-selectiespelers in spelen) mee speelt om het kampioenschap. Op de dinsdag en donderdag geniet hij van de keeperstrainingen van Sander Pronk. “Daar leer ik elke training weer en ik blijf er gemotiveerd door. In de wedstrijden gaat het ook goed. Bij duels van het Nederlands elftal heeft de scheidsrechter altijd een vlag bij hem, maar in de gewone competitie bij VELO natuurlijk niet. Ik kijk altijd heel goed wat er aan de hand is. Vooraf wordt er dan door mijn trainer of aanvoerder altijd even aan de scheidsrechter doorgegeven dat de keeper slechthorend is, dan is hij ook op de hoogte.”

In het dagelijkse leven is De Kiewit, die ook in de zaal keepte bij SV Honselersdijk, al 12 jaar actief als monteur bij HEIWO, waar hij in Maasdijk elke dag vol trots werkt aan de carrosserie van vrachtwagens. “Dat werk is echt heel leuk om te doen en ik werk daar samen met hele fijne collega’s.”

Westlands G-sporter

De doelman, die gemiddeld één keer per maand traint met het Nederlands elftal, heeft ook nog een speciale herinnering aan het feit dat hij in 2017 werd benoemd tot Westlands G-sporter van het jaar. “Dat was één van mij mooiste momenten in mijn voetbalcarrière. In een volle zaal van Westlandtheater De Naald kreeg ik deze prijs. De prijs staat bij mij in de slaapkamer en daar ben ik supertrots op.”

Voor Rob Struik, teammanager van Oranje was plaatsing voor de Deaflympics een grote verrassing, maar ook een bevestiging dat het elftal stappen maakt. “ Wij stonden 20-ste op de Europse ranglijst, maar zijn opgeklommen naar de zevende plaats, precies goed voor plaatsing, alleen nu komt nog wel het kostenplaatje er bij kijken. Ik hoop dat wij het gaan redden, maar daar zijn nog wel flink wat donaties voor nodig. Deze groep verdient het gewoon om naar Brazilië te gaan en ons land daar te vertegenwoordigen. ”

Doneren kan via https://www.doneeractie.nl/nederlands-dovenelftal-naar-het-deaflympics/-60815 .

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Senna (13) debuteert op Ibiza Sport 24 sep, 13:21
Afbeelding
Gouden Buur van Zuid-Holland woont in Leidschendam-Voorburg Cultuur 24 sep, 11:55
Afbeelding
Scouting Kwintsheul viert 75-jarig bestaan Algemeen 24 sep, 10:20
Afbeelding
Deze 4 Westlandse organisaties ontvangen geld van het Prins Bernhard Cultuurfonds Cultuur 23 sep, 22:07
Afbeelding
Van den Bos en Penning samen verder Algemeen 23 sep, 18:57
Afbeelding
Wethouder Goudswaard opent Week van de Hollandse Duinen Algemeen 23 sep, 15:20
Afbeelding
Inloopuur bij Hospice Beukenrode Algemeen 23 sep, 14:22
Afbeelding
Fietser ernstig gewond na aanrijding Burgerweg in Maasland: traumahelikopter ingezet 112-nieuws 23 sep, 09:49
Afbeelding
Ook Westland zoekt naar glazen muiltje van Assepoester Cultuur 23 sep, 09:43
Afbeelding
40 verenigingen doe mee aan Grote Clubactie Sport 23 sep, 08:51
Afbeelding
Meerdere gewonden bij ongeval op A4 bij Rijswijk 112-nieuws 23 sep, 02:55
Afbeelding
Vredesweeklezing met Ds. Bram Grandia Algemeen 22 sep, 10:45
Afbeelding
Straattheaterfestival Westland op verrassingslocatie Algemeen 22 sep, 10:00
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief