Westlandse steun voor door oorlog geteisterd Oekraïne

Algemeen
Barbara Hector (l.) en Agnieszka Szkopik tussen de ingezamelde spullen.
Barbara Hector (l.) en Agnieszka Szkopik tussen de ingezamelde spullen. (Foto: Privé)

Het Westlandse gemeentehuis kleurde blauw en geel, een teken van solidariteit met de door oorlog geteisterde Oekraïne. Vanuit Honselersdijk zijn zondag twee vrachtwagens met hulpgoederen voor vluchtelingen vertrokken naar het Pools-Oekraïnse grensgebied waar zij aankomen. Twee buurvrouwen in Kwintsheul zijn zaterdag een inzamelingsactie begonnen. Die loopt zolang het kan en nodig is.

door Evelyne Lammerding

De Oekraïnse Karina Klinuk (21) is deze maandag net twee dagen in Westland. Zij kwam aan vanuit Polen, waar zij een tijdje woonde voor ze naar Nederland kwam. Ze heeft een baan in een Poolse supermarkt. Haar idee is om tot september in Honselersdijk te werken en het geld dat ze verdient, te sparen voor haar familie. Haar familie in Donetsk waar zij vandaan komt, is veilig, zegt ze een beetje ongemakkelijk. Haar dochtertje van 3 is bij familie in Polen. Elke dag heeft zij contact met hen en ze hoopt er het beste van te maken.

Hulpgoederen

Dekens, kleding, babyspullen, verzorgingsproducten, voedsel in blik, speelgoed en voer voor huisdieren. Barbara Hector (43) en Agnieszka Szkopik (42) uit Kwintsheul zien de hulpgoederen gestaag binnenkomen. De buurvrouwen en vriendinnen zijn zaterdag een inzamelingsactie begonnen voor de vluchtelingen uit Oekraïne die in het grensgebied van Polen zitten.

“Stel je voor dat jij daar zit met je kinderen,’’ motiveert Hector haar beweegredenen voor de actie. De eerste vijf busjes gaan deze woensdag rijden.

Goed doel

Nancy van der Knaap uit Poeldijk brengt deze maandagmorgen twee tassen en een grote zak met kleding voor volwassenen naar het inzamelpunt in Kwintsheul: De voortuin van de familie Hector.

“Ik kreeg gisteren een appje van mijn zus over deze actie. Omdat het voor een goed doel is, het een directe bestemming heeft en omdat ik weet dat het goed terecht komt, breng ik deze kleding hierheen,’’ zegt Van der Knaap. Ze is erg ongerust over de oorlog in Oekraïne. “Het komt wel erg dichtbij en het is totaal anders dan toen de oorlog in Joegoslavië uitbrak, dertig jaar geleden. Ik ga ervan uit dat er een oplossing komt. Maar ik heb er een raar gevoel bij.’’

De 33-jarige Poolse Jacek Lason uit Den Haag werkt voor Royal FloraHolland en gebruikt zijn pauze om allerlei kinderspullen variërend van een babybadje tot kinderkleding, naar de voortuin van Szkopik te brengen. Hij wil helpen waar hij kan. En moet dan snel weer verder.

Sorteren

Alle ingezamelde spullen komen uiteindelijk bij Szkopik terecht. Zij sorteert alles: kinderkleding bij kinderkleding, verzorgingsspullen bij elkaar, dekens bij dekens en zo staan dozen met keurig gesorteerde producten in een goed deel van de woonkamer en in de achtertuin. “Ik kan nog wel dozen gebruiken,’’ zegt zij. En ze is op zoek naar een opslagruimte, want haar huis begint te klein te worden om alle spullen in op te slaan.

“Het is een vreselijke situatie, maar het is wel mooi om te zien hoeveel reactie er komt op onze actie. Mensen doen dit voor mensen,’’ zegt Hector die nog moet bijkomen van een zeer recente hernia-operatie. Hector heeft haar hele Nederlandse sociale kring zaterdag op de hoogte gebracht van de actie. Haar buurvrouw deed dat in haar Poolse kennissenkring. Getuige alle spullen die op maandagmorgen al zijn gebracht, hebben ze samen een grote groep bereikt die wil helpen.

Grensgebied

Szkopik komt uit het Pools-Oekraïense grensgebied in het zuidoosten van Polen. ‘Haar’ gemeente Mircze ligt op 10 kilometer van de Oekraïense grens. Ze verruilde die tien jaar geleden voor Kwintsheul, waar ze met haar man en vier kinderen woont.

Net als Klinuk heeft zij veel contact met familie die in de streek is gebleven, maar Szkopik is zeer bezorgd. “Mijn zus voelde de trilling toen een raket 15 kilometer verderop op Oekraïense bodem insloeg.’’

Ze legt uit waarom zij een inzamelingsactie is begonnen: “De Oekraïners vechten voor ons. Als Oekraïne stopt met vechten, trekt Poetin naar Polen. Want hij kijkt naar vroeger. En vroeger liep Oekraïne nog een heel stuk door tot in Polen,’’ redeneert de Poolse. “Zij vechten ook voor onze veiligheid. Dus wil ik hen steunen.’’

Van haar familie hoort zij over de toestand van de vluchtelingen. “Ze staan 26 uur vast aan de grens. Velen komen honderden kilometers lopen, allemaal vrouwen en kinderen, oude mensen, zieke mensen, hoogzwangere vrouwen. Families in de dorpen vlak over de grens nemen mensen in huis, want het is daar nu heel koud.’’

De Heulse actie gaat voorlopig verder. “Er komen steeds nieuwe vluchtelingen aan,’’ zegt Szkopik. De busjes rijden zolang het kan, laat Hector weten: “De brandstof in het oosten van Polen raakt op. Wij kijken hoe lang ze nog heen en weer kunnen.’’

Westland kent een bescheiden Oekraïense gemeenschap van zestig personen, ingeschreven in de basisadministratie als ingezetene van de gemeente Westland, laat een gemeentewoordvoerder weten. Daarnaast werken arbeidsmigranten in detacheringsconstructies in Westland. Zij mogen maximaal drie maanden in Nederland verblijven. De omvang van deze groep is onbekend, omdat de gemeente in deze categorie niet-ingezetenen geen selectie kan worden gemaakt.