‘Piepsysteem’ en nieuwe ideeën bij Regenboog Debat

Algemeen
Maxim van Ooijen (r.) aan het woord tijdens het debat.
Maxim van Ooijen (r.) aan het woord tijdens het debat. (Foto: DWH)

“Niet realiseerbaar, en wat je niet kunt realiseren moet je niet beloven,” stelt Peter Duijsens van Westland Verstandig bij een vraag over genderneutrale toiletten in openbare gebouwen. Het onderwerp kwam aan bod tijdens het Regenboog Debat Westland van DWH, een regionale LHBT+ belangenorganisatie, dat zondag 27 februari plaatsvond.

 “Even alle gebouwen gaan verbouwen, even wat toiletten erbij maken. Dat zal ‘m niet worden.” GroenLinks Westland is optimistischer. “Ik denk dat je het in nieuwbouw zeker mee kan nemen,” meent Duncan Plomp. Daar kan Duijsens zich ook wel in vinden: “Als dat op een praktische manier kan, altijd voor, altijd doen.”

Suzanne van Erven van VVD Westland ziet weinig in verplichtingen opleggen, maar nodigt wel uit om te komen praten. “Ga het gesprek aan. Wat hebben jullie nodig van de gemeente?” Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland doet daar een schepje bovenop: “Eigenlijk zouden jullie ook aan tafel moeten zijn als het coalitieakkoord er ligt, om daar nog eens aan te geven wat je mist.”

Ook de kijkers dragen ideeën aan die door de kandidaten worden omarmt. ”Is een afnamepost in Westland iets wat geregeld kan worden?” vraagt een kijker wanneer het over soa-testen gaat. “Dan moet de wethouder met de GGD gaan praten,” zegt Maxim van Ooijen, D66 Westland. “Maar dat is wel de moeite waard.” Ook Kevin Klinkspoor van CDA Westland wil met de GGD praten, nadat een kijker meldt dat de testen voor risicogroepen nu voor trans personen niet toegankelijk is. “Dat zou natuurlijk niet moeten kunnen.”

De LPF Westland is terughoudend als het op inclusie in de sport aankomt. “Is er iets nodig, dan is er altijd ruimte om te praten”, vindt Ronald Drankier. Nico de Gier van PvdA Westland hekelt die instelling: “Dat is het Westlandse piepsysteem: we hebben van alles maar als je er niet om vraagt dan doen we niks. Dat is een te afwachtende houding, wij willen dat er actief mee gewerkt wordt.”

Aan het eind leest Van Ooijen de rest nog even de les. “Veel van de dingen die mijn geachte collega’s willen doen, die staan al in het regenboogbeleid van de gemeente!”

Het Regenboog Debat Westland is in z’n geheel terug te zien op dwhdelft.nl/debat.