Arbeidsmigrantenhuisvesting thema in verkiezingsdebat

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Mabel Böhms Media)

Huisvesting van arbeidsmigranten moet op het terrein van glastuinbouwbedrijven. Het is een van de zes stellingen in het verkiezingsdebat voor ondernemers van maandagavond in de Horti Campus in Honselersdijk.

door Evelyne Lammerding

Een week voor de verkiezingen zijn alle tien de lijsttrekkers bij het Westlands verkiezingsdebat in de goedgevulde grote zaal van de Horti Campus. In telkens andere formaties debatteren zij deze maandagvond over zes stellingen. GemeenteBelang Westland (GBW), CDA en D66 bijvoorbeeld hebben het over arbeidsmigrantenhuisvesting bij de tuinder.

Jacco Vooijs van tuinbouwbelangenbehartiger Glastuinbouw Westland introduceert de stelling. Daarbij merkt hij op dat de gemeenteraad de kaders waarbinnen de huisvesting moet worden geregeld, unaniem had vastgesteld, maar dat oppositiepartijen vervolgens tegen waren. Dat liet GBW-lijsttrekker Remmert Keizer zich niet zeggen. “Wij waren niet tegen het ontwikkelkader, maar het waren verkeerde locaties.’’

GBW ziet grootschalige huisvesting wel zitten op bijvoorbeeld het Floraterrein in Honselersdijk, of op het Poeldijkse ABC-terrein. Daarbij vindt hij dat huisvesting bij de tuinder ook kan. De voorwaarden voor arbeidsmigrantenhuisvesting wil Keizer overigens graag strakker zien: arbeidsmigranten die in Westland worden gehuisvest, moeten ook in Westland werken.

Het CDA dat in het begin van de raadsperiode tegen huisvesting bij tuinders was, draaide later bij. Lijsttrekker Jenny Vermeer legde maandag uit dat het CDA beide wil: arbeidsmigrantenhuisvesting in hotels en huisvesting bij de tuinder. Daarnaast wil zij bekijken hoe Westland beter kan samenwerken met buurgemeenten over arbeidsmigrantenhuisvesting.

D66 is ‘in beginsel’ tegen huisvesting bij de tuinder. “Maar er is in de afgelopen periode weinig bereikt,” constateert Hofland. Dus: “Liever niet. Maar we zijn benieuwd naar de resultaten van de pilot.’’

Hoewel Peter Duijsens van Westland Verstandig niet in dit debat zit, wil en kan hij reageren: “Anderhalf jaar geleden is een motie aangenomen voor huisvesting bij de tuinder. Wat doet Westland? Een pilot. Ze hadden onmiddellijk tuinders moeten oproepen,’’ roept hij uit.

Daar grijpt Vermeer in: “Provincie ging ervoor liggen.’’ Zo ontstaat een discussie. Maar, ‘in beginsel’ zijn de partijen voor huisvesting bij de tuinder.

Handhaving

Als wordt gesteld dat Westland onvoldoende de regels handhaaft, komt Keizer in het verweer. Hij vindt dat er voldoende wordt gehandhaafd, maar dat er verkeerd wordt aangestuurd. De lijsttrekker heeft zich tijdens de semi-lockdowns kapot geërgerd aan boa’s die winkeliers terechtwezen als zij een kledingrekje bij hun winkel hadden geplaatst. “Laat dit soort vervelende acties achterwege en stuur goed aan.’’

Jasper van der Voort die voor FvD deelnam aan dit debat, zei voor meer politie-inzet te zijn. Keizer wijst erop dat de gemeente niet gaat over politie, maar over boa’s. LPF-lijsttrekker Dave van Koppen wijst erop dat zijn fractie ervoor heeft gezorgd dat de gemeente nu ook met particuliere beveiligingsbedrijven werkt. Dat verlicht de druk op de boa’s, stelt hij.

PvdA wil meer boa’s. “Westland heeft elf boa’s, voor elf dorpen die in ploegendiensten werken. Dat is te weinig.’’

De fracties debatteerden ook over het doorontwikkelen van de Horti Campus, de manier van politiek bedrijven in Westland, het imago van Westland en het gemeentelijke inkoopbeleid. Alle partijen zijn het met elkaar eens dat de gemeente meer moet gunnen aan Westlandse bedrijven.

Toehoorders

Adviseur Pierre Grootscholte en accountant Edwin van Nieuwkerk uit Wateringen hebben het debat bijgewoond. Zij vinden behoud van de economische kracht van Westland belangrijk en wijzen op het internationale aspect. “Daar kom je niet onderuit. Soms is zelfs de landelijke politiek te klein; Europese regels hebben effect op de Westlandse economie. Dus moet je een partij hebben die niet teveel vanuit Westland denkt. Je kan het niet alleen, je moet samenwerken met partijen van buiten Westland.’’ Grootscholte hinkt nog op twee gedachten, Van Nieuwkerk heeft zijn keuze gemaakt.

Irene Bul en Lisa ’s-Gravendijk uit ’s-Gravenzande en beiden werkzaam voor een kinderopvangorganisatie, twijfelen nog tussen twee partijen. ’s-Gravendijk: “Landelijk of lokaal? Ik neig naar landelijk. In dit debat heb ik trouwens de maatschappelijke thema’s als zorg gemist. Er bestaan ook zorgondernemers.’’

Bul denkt de komende week na of ze loyaal blijft aan de partij waar ze altijd op stemt, of dat ze toch eens een andere partij gaat kiezen. “Of zal ik strategisch stemmen?” Op 16 maart zal ze het weten.