WV en CDA vragen duidelijkheid omtrent opvang Oekraïners

Algemeen
Afbeelding

In Westland vindt er momenteel opvang plaats van Oekraïense gezinnen. Een goed initiatief, vinden de fracties Westland Verstandig en CDA Westland. Toch kunnen volgens hen sommige zaken nog beter geregeld worden. 

Dit blijkt uit de schriftelijke vragen die de fracties aan het college stelden. Eerder opperde WV in een open brief aan het college al om leegstaande gebouwen in Westland open te stellen voor tijdelijke huisvesting, en bovendien particuliere opvanghulp te faciliteren en te coördineren. Het college moet daarmee aan de slag, vindt WV. 

Kindpakket voor Oekraïners

Ook maakt de fractie WV kenbaar dat zij reeds verzoeken ontving om te zorgen dat het Kindpakket voor Oekraïense kinderen gemakkelijk geregeld wordt. Hierdoor kunnen ook andere zaken op een vlotte en snelle wijze geregeld worden, aldus WV. De fractie wil daarom van het college weten of zij bereid is om per direct het Kindpakket en mogelijk andere voorzieningen voor de in Westland verblijvende Oekraïense kinderen open te stellen. “Op die manier kunnen ook andere zaken op een vlotte en snelle wijze geregeld worden”, aldus WV. De fractie benadrukt dat het hier gaat om een urgente situatie. 

Blij met initiatieven 

CDA Westland maakt tevens kenbaar blij te zijn met initiatieven uit de samenleving, zowel van bedrijven als stichtingen en particulieren, en geeft aan deze van harte te willen ondersteunen. De fractie vraagt het college daarom om een meld- en informatiepunt in te richten, waardoor deze initiatieven op weg kunnen worden geholpen. 

Ook vraagt het CDA om deze initiatieven te bundelen en aan te bieden bij de Commissaris van de Koning en het COA. 

Tot slot vraagt de fractie het college om na te denken over verdere begeleiding door de gemeente, wanneer mensen daadwerkelijk in Westland zijn opgevangen: “Ook in het kader van onderwijs en eventuele schakelklassen.”