Kim van Marrewijk had het erg naar haar zin als Vrijwillig Trainee en wordt nu coach.
Kim van Marrewijk had het erg naar haar zin als Vrijwillig Trainee en wordt nu coach. (Foto: Charles Jungschlager)

Pijlers van de samenleving: ‘Je voelt je echt onderdeel van het team’

Algemeen

Kim van Marrewijk (24) ging het Vrijwillig Traineeship van Vitis Welzijn doen om tijdens de lockdown weer onder de mensen te komen. Dat beviel zo goed, dat ze nu coach wordt van de nieuwe lichting Vrijwillig Trainees, zodat ze andere jongeren verder kan helpen. “Je hebt leuke contacten met de andere trainees. Mensen uit de buurt met de zelfde mindset.”

Linda van der Klooster

Kim van Marrewijk besloot tijdens de lockdown mee te gaan doen aan het Vrijwillig Traineeship van Vitis Welzijn. Jongeren tussen de 16 en 27 jaar doen zes maanden lang vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties en werken zo aan hun persoonlijke ontwikkeling. Goed begeleid ontdekken ze zo hun talent en helpen ze anderen.

“Ik werk zelf als financial controller”, vertelt Kim. “In coronatijd moest iedereen vanuit huis gaan werken. Ik zat de hele dag alleen thuis achter mijn laptop. Dat voelde mentaal minder goed. Ik wilde wat gaan doen en met mensen in contact komen. Vanuit mijn gezin heb ik ook altijd veel vrijwilligerswerk gedaan. Ik floot bijvoorbeeld wedstrijden bij Westlandia, waar ook mijn ouders vrijwilligers waren. Ik merkte dat ik dat miste. Ik was de hele tijd met geld en cijfertjes bezig en ik miste het menselijk contact. Toen ben ik gaan kijken op www.westlandvoorelkaar.nl. Ik ontdekte het Vrijwillig Traineeship en dat sprak me aan.”

Interesse

Na een leuk kennismakingsgesprek kreeg Kim een inschrijfformulier. “Daarop staan allerlei organisaties en kun je aangeven wat je interesse heeft. Ze houden heel erg rekening met je wensen.”

Kim kwam terecht bij Welzijn op de Hoek. Daar ging ze zich bezighouden met jongerenwerk. “Het was een gekke periode. Corona gooide steeds roet in het eten. Zo kon zaalvoetbal niet meer na vijf uur. We hadden net geregeld dat het eerder kon maar toen ging alles helemaal dicht.”

Gewoonlijk blijven vrijwillig trainees twee maanden bij een organisatie en switchen ze twee keer tijdens hun traineeship. Kim bleef echter bij haar eerste organisatie. “Ik had ik het zo naar mijn zin en ik kon ik zoveel verschillende facetten van het werken met jongeren ontdekken, dat ik daar ben gebleven en binnen de organisatie ben geswitcht.”

Voorproefje

Kim vond het fijn hoe ze als Vrijwillig Trainee serieus werd genomen. “Vaak bij een stage krijgt de stagiaire de stomme klusjes. Maar ik werd overal in meegenomen, kwam met superveel professionals in aanraking. Zo leer je met mensen om te gaan in verschillende functies. Voor mij was dat niet nieuw omdat ik bij een commercieel bedrijf werk, maar het kan een leuk voorproefje van het werkende leven zijn. Je voelt je echt onderdeel van het team. Dat vind ik een heel fijn gevoel.”

Kim vindt dat je door het Vrijwillig Traineeship echt een heel goed kijkje in de keuken krijgt. “Als je ermee zit van: welk werk wil ik doen? Welke organisatie past bij mij en welke doelgroep? Dan leer je dat hier echt. Er zijn zoveel verschillende organisaties waar je terecht kan, dat ik denk dat je zo wel echt een goed beeld krijgt van het werk.”

Kim werkte gemiddeld 4 á 5 uur per week. “Het kan wel echt afgestemd worden op je eigen behoeftes. Er was een andere Vrijwillig Trainee die fulltime werkte, maar zij kon ‘s avonds aan de slag. We hebben ook regelmatig bijeenkomsten gehad en cursussen. Je kan je ook inschrijven voor online cursussen, wat heel goed staat op je cv, net als het certificaat voor je traineeship wat je na afloop krijgt.”

Gewoon doen!

Het traineeship van Kim zit erop, maar ze is nog niet klaar bij Vitis Welzijn. “Ik ga nu zelf Vrijwillig Trainees begeleiden als coach. Er start een nieuwe lichting in april. We hebben met alle coaches al wat bijeenkomsten gehad en geleerd hoe je met bepaalde dingen omgaat.”

Tegen potentiële Vrijwillig Trainees die nog twijfelen zegt Kim: “Gewoon doen! Er is zoveel mogelijk bij zoveel verschillende organisaties. Je kan er heel veel uithalen. Ook heb je leuke contacten met de andere trainees. Mensen uit de buurt met de zelfde mindset.”

Kim heeft ook iets over zichzelf geleerd tijden haar Vrijwillig Traineeship. “Een positieve uitstraling en ergens met een glimlach naartoe gaan, dat maakt mensen zo blij, dat dingen vanzelf makkelijker gaan. Mijn missie is gelukt: van thuiszitten naar onder de mensen komen. Ik zit nu ook zeker lekkerder in mijn vel. Ik kijk ernaar uit de nieuwe lichting te ontmoeten.”

Ook een leuke tijd beleven en veel leren? In april start een nieuwe lichting Vrijwillig Trainees en er zijn nog enkele plaatsen vrij. Kijk op www.westlandvoorelkaar.nl voor meer informatie. Het Vrijwillig Traineeship is onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd. Jongeren kunnen tijdens een half jaar hun talenten ontdekken en zichzelf ontwikkelen.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Senna (13) debuteert op Ibiza Sport 24 sep, 13:21
Afbeelding
Gouden Buur van Zuid-Holland woont in Leidschendam-Voorburg Cultuur 24 sep, 11:55
Afbeelding
Scouting Kwintsheul viert 75-jarig bestaan Algemeen 24 sep, 10:20
Afbeelding
Deze 4 Westlandse organisaties ontvangen geld van het Prins Bernhard Cultuurfonds Cultuur 23 sep, 22:07
Afbeelding
Van den Bos en Penning samen verder Algemeen 23 sep, 18:57
Afbeelding
Wethouder Goudswaard opent Week van de Hollandse Duinen Algemeen 23 sep, 15:20
Afbeelding
Inloopuur bij Hospice Beukenrode Algemeen 23 sep, 14:22
Afbeelding
Fietser ernstig gewond na aanrijding Burgerweg in Maasland: traumahelikopter ingezet 112-nieuws 23 sep, 09:49
Afbeelding
Ook Westland zoekt naar glazen muiltje van Assepoester Cultuur 23 sep, 09:43
Afbeelding
40 verenigingen doe mee aan Grote Clubactie Sport 23 sep, 08:51
Afbeelding
Meerdere gewonden bij ongeval op A4 bij Rijswijk 112-nieuws 23 sep, 02:55
Afbeelding
Vredesweeklezing met Ds. Bram Grandia Algemeen 22 sep, 10:45
Afbeelding
Straattheaterfestival Westland op verrassingslocatie Algemeen 22 sep, 10:00
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief