PQV Heren 1 kraakt Kalinko met nipte overwinning

PQV-setupper Ferdy zet met kunst en vliegwerk de aanvallers op scherp.
PQV-setupper Ferdy zet met kunst en vliegwerk de aanvallers op scherp. (Foto: PQV)

Twee keer in één week kreeg het eerste herenteam van volleybalvereniging PQV Westland het derde herenteam van Kalinko voor de kiezen. Waar op woensdag - voor de beker - een verlies werd geboekt van 3-2, is de competitiewedstrijd op de vrijdag de koek anders verdeeld tussen de rivaliserende teams.

Zowel op woensdag als vrijdag speelt PQV met het thuisvoordeel, in dezelfde hal, tegen dezelfde tegenstander. Een herhaling van zetten op vrijdag zou betekenen dat Kalinko heren 3 met de winst ervandoor zou gaan. Op woensdag wisten zij de Westlanders al uit de beker-competitie te wippen, echter tijdens de tweede ontmoeting zou blijken dat PQV het er niet zomaar bij zou laten zitten. Het was nog wel even spannend of er op volle sterkte gespeeld zou kunnen worden. Door een onfortuinlijke actie was de setupper, Erik Bongaarts, geblesseerd geraakt tijdens de laatste bal van de wedstrijd op woensdag. Al snel zou duidelijk worden dat hij vrijdag niet kon spelen. Daarnaast zat de andere Erik van het team deze week in quarantaine, nota bene in Belfast. Gelukkig kwam er in de vroege morgen het goede nieuws dat hij weer op vrije voeten was, en kon hij nog op tijd terug in Nederland zijn om deze wedstrijd te spelen.

Het ontbreken van Erik B. werd gelukkig goed opgevangen door de tweede upper, Ferdy. Mede dankzij zijn werk wist PQV al in de eerste set de druk op de ketel flink te verhogen, waardoor Kalinko al snel het zicht op deze set verloor. In de tweede set werd echter meer weerstand geboden. Na een spannende finale zagen de Westlanders de setwinst bij een stand van 25-27 toch nog uit hun handen glippen. De derde set wilde weer wel vlotten. De hete adem van Kalinko bij een kleine voorsprong in de eindfase van deze set leidde nog wel even tot wat zenuwen, maar bij 24-21 werd de bal dan toch keihard door het blok heen getimmerd. Desalniettemin werd al snel duidelijk dat de vierde set weer in handen zou vallen van Kalinko. De gelijke setstand zou betekenen dat voor de tweede maal deze week de vijfde set de wedstrijd ging maken of breken.

Deze set begon goed. Direct werd de druk opgevoerd met een serviceserie van Ferdy, die de tegenstander toch adequaat oppakte in de pass. Echter tijdens de aanval wist Kalinko de punten niet te verzilveren en zij zagen een steeds groter gat ontstaan. Nu had PQV de overhand en dat gebruikten ze om hun stempel op deze cruciale set te drukken. 3-2 winst en een verdiende overwinning. Een wisselvallige week, maar met een mooi einde voor de Westlanders. Een belangrijke overwinning die de mannen wat meer ademruimte geeft in de competitie.