WV wil vaart maken: ‘Half mei nieuw college Westland’

Algemeen
Peter Duijsens sprak tijdens de uitslagenavond op 16 maart al over mogelijke coalities.
Peter Duijsens sprak tijdens de uitslagenavond op 16 maart al over mogelijke coalities. (Foto: Mabel Böhms Media)

Als het aan Westland Verstandig-voorman Peter Duijsens ligt, heeft Westland half mei een nieuw college. Duijsens zei dat maandagavond tijdens de eerste gespreksronde over de te vormen coalitie. “Wij willen in 20 procent van de tijd van de kabinetsformatie een nieuw college hebben.’’ Dan moet hij wel op tijd alle benodigde stukken van het vorige college in zijn bezit hebben om vaart te kunnen maken.

door Evelyne Lammerding

De overtuigende winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen is ‘in the lead’ bij de formatie van het nieuwe gemeentebestuur en alles gaat direct anders. Duijsens heeft ervoor gekozen de formatie openbaar en met alle betrokken partijen te houden. In het verleden heeft hij zich zo enorm geërgerd aan het formatieproces, dat hij anderen zoiets niet wil aandoen, verklaart hij de nieuwe aanpak.

Tijdens de eerste gespreksronde hebben alle fracties hun eerste reactie gegeven op de verkiezingsuitslag. Ook hebben zij hun coalitievoorkeuren uitgesproken.

Westland Verstandig (WV) ziet een coalitie van de lokale partijen aangevuld met nog een andere partij wel zitten. Dit betekent dat WV dan samen met Westlands tweede grote partij GemeenteBelang Westland (GBW), LPF Westland en bijvoorbeeld de VVD bestuurt. Maar het kan evengoed om het CDA gaan. WV sluit geen partij, behalve nieuwkomer Forum voor Democratie, uit.

De eerste voorkeur van GBW gaat naar een lokale coalitie, zegt lijsttrekker Remmert Keizer. ”Daar hebben wij in 2018 ook om gevraagd. Ook andere partijen zoals het CDA zijn wat ons betreft mogelijk in zo’n coalitie.’’ Keizer wil graag meebesturen, maar wel onder een voorwaarde: “Het GBW-geluid moet goed te horen zijn.’’

Nieuwkomer Duncan Plomp, lijsttrekker van GroenLinks geeft aan samen met PvdA en D66 een progressief blok te willen vormen in een coalitie.

D66-lijsttrekker Benjamin Hofland spreekt van een aardverschuiving in de Westlandse politiek en wijst erop dat de hele oppositie winst heeft geboekt. “Dat moet meewegen bij de coalitievorming,’’ vindt hij. Volgens Hofland horen Westland Verstandig en GBW in de coalitie, ‘want dat zijn de grote winnaars’. D66 wil deelnemen aan de coalitie, ook als progressief blok met GroenLinks en PvdA. Ook D66 sluit FvD uit. Verder pleit D66 voor een raadsbreed coalitieakkoord. “Uit de verkiezingsdebatten kwamen veel overeenkomsten naar voren,’’ beargumenteert Hofland die wens.

Ook de PvdA verwelkomt een open coalitieakkoord waarin iedereen zich kan vinden. “Alle fracties vinden wonen, het steunen van de zwakkeren in de gemeente en een betrouwbare gemeente belangrijke zaken om aan te werken.’’ De PvdA wil geen partij uitsluiten in een coalitie.

Forum voor Democratie-lijsttrekker Jasper van der Voort is voorstander van een coalitie van de lokale fracties Westland Verstandig, GBW en LPF.

Bescheiden

De coalitiepartijen stellen zich alle bescheiden op deze maandagvond. De VVD bleef op drie zetels, maar de andere hebben allemaal ingeleverd.

VVD-lijsttrekker Pieter Varekamp vindt dat bij de samenstelling van de coalitie naar de grootte van de partijen moet worden gekeken. Dat betekent dat Westland Verstandig en GBW in elk geval deelnemen. Varekamp is voor een brede coalitie, ‘omdat er grote vraagstukken op tafel liggen over het sociaal domein, financiën en de energietransitie.’

Varekamp vroeg zich af of alle onderwerpen, ook de ‘gevoelige’, wel in de openbaarheid moeten worden besproken ‘of dat daar afspraken over moeten worden gemaakt.’

LPF ziet niets in een brede coalitie. “Macht heeft ook tegenmacht nodig. Het Nederlands elftal speelt ook niet alleen maar tegen elftallen als van Liechtenstein,’’ zegt fractievoorzitter Dave van Koppen. Hij bedoelt maar: waar blijft het spel, het politieke debat, nog als het element van weerwoord ontbreekt. De Westlandse coalitievariant van WV, GBW en LPF is voor hem bespreekbaar.

CDA-lijsttrekker Jenny Vermeer zei in haar reactie op de verkiezingsuitslag heel teleurgesteld te zijn. Zij feliciteerde de winnaars en trok verder de jas van bescheidenheid aan. Een voorkeur voor een coalitie heeft het CDA niet, zei zij.

Een tweede gespreksronde volgt maandag 28 maart. Van alle fracties wordt dan verwacht tien beleidsinhoudelijke punten aan te dragen.

Duijsens nodigt voor die bijeenkomst ook maatschappelijke organisaties zoals ouderenbonden en werkgeversorganisaties uit. Zij kunnen dan aangeven wat zij willen van het gemeentebestuur.