De missiewinkel: de kringloop én ontmoetingsplek van Honselersdijk

Algemeen
Nic Barendse en Annie Wooning werken ook als vrijwilliger bij de missiewinkel.
Nic Barendse en Annie Wooning werken ook als vrijwilliger bij de missiewinkel. ((Foto: MV))

De missiewinkel in Honselersdijk is naast een kringloopwinkel ook de ontmoetingsplek van het dorp geworden. Mensen komen er langs om hun spullen af te geven, even rond te neuzen of om een gezellig praatje te maken met de klanten en verkopers.

Maartje Vis

“De intentie van iedereen is heel goed. We zijn allemaal enthousiast en willen een steentje bijdragen aan het goede doel”, vertelt Liesbeth, één van de vrijwilligers die in de winkel werkt.

‘We willen allemaal een steentje bijdragen aan het goede doel’

De kringloopwinkel begon ongeveer dertig jaar geleden in een oud kasje aan het Poeldijkse pad. Sinds 2009 zit de zaak aan De Grote Waard in Honselersdijk gevestigd. De mensen kunnen hun spullen inleveren op woensdag, maar ook op zaterdag wanneer de winkel open is. Een groep van tien vrijwilligers tussen de zestig en vijfentachtig jaar neemt de spullen aan en zorgen ervoor dat iemand anders er weer plezier van kan hebben.

Goede doelen

De opbrengsten gingen altijd naar de missionarissen van de kerk, maar de laatste jaren steunen ze ook goede doelen met de winst. “Eén keer per jaar kijken we hoeveel geld we binnengehaald hebben en beslissen we aan welk doel wij een bedrag gaan geven. Vorig jaar ging de opbrengst naar het Carmahuis. Dat is het huis waar kankerpatiënten in Naaldwijk terecht kunnen”, licht Liesbeth toe. “Ook gaven we een deel van het bedrag aan ALS Westland.” Naast deze doelen heeft de kringloop ook geld ingezameld voor de voedselbank en projecten in het buitenland. Aan welk doel de vrijwilligersgroep dit jaar het geld gaan doneren, weten ze nog niet.

Dingen

Het leukste wat Liesbeth aan haar vrijwilligerswerk vindt, is de verrassing wat er uit de dozen komt die ze ontvangen en de gezelligheid. “Wat wij allemaal voorbij zien komen, je kunt het zo gek nog niet verzinnen. Soms komen we er met zijn allen niet eens uit wat iemand ingeleverd heeft.” De vrijwilligers helpen ook vaak mensen die bepaalde spullen willen hebben. “Ik wil best wel een keertje bij die mensen thuis kijken,” zegt ze lachend, “want de gekste dingen worden verzameld.”

Iedereen

De mensen weten de kringloop te vinden en verlaten de zaak met een lach. Ook vrijwilligster Hannie Stoorvogel bevestigt de gezelligheid in de winkel. “Als ik met mijn kleindochter door het dorp loop, zegt ze tegen mij ‘Oma, jij kent hier iedereen!’, maar dat komt door de winkel”, zegt ze lachend. “Ik bouw een vertrouwensband met de klanten op en ik leef met ze mee. Ik krijg er vrienden voor terug door hier te werken.”

De kringloopwinkels vliegen de pannen uit in deze tijd. “Mensen worden bewuster van alles. Je kan iets nieuws kopen, maar tweedehands kan net zo goed zijn”, zegt Liesbeth. Ook komen er steeds meer jongeren langs. Ze merkt dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe vrijwilligers te vinden, maar ze hoopt dat de missiewinkel nog vele jaren kan blijven bestaan.