Gastlessen Racisme en Discriminatie op scholen in Westland

Algemeen
Wethouder Piet Vreugdenhil gaf het startsein met de allereerste gastles op CBS De Wegwijzer in ’s-Gravenzande.
Wethouder Piet Vreugdenhil gaf het startsein met de allereerste gastles op CBS De Wegwijzer in ’s-Gravenzande. (Foto: Thierry Schut)

De gemeente Westland heeft budget beschikbaar gesteld voor 40 gastlessen over racisme en discriminatie. 

Op 21 maart was de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. “Een belangrijk onderwerp om al te bespreken met kinderen”, aldus Wethouder Piet Vreugdenhil. Daarom biedt Gemeente Westland samen met Stichting inclusie en Discriminatiebestrijding (iDb) scholen in Westland de mogelijkheid om gastlessen te organiseren. Zo krijgen kinderen met hun klas de kans om te praten over hoe met elkaar om te willen gaan. Wethouder Vreugdenhil (wethouder Zorg & Welzijn) gaf het startsein met de allereerste gastles op CBS De Wegwijzer in ’s-Gravenzande.

Wethouder Vreugdenhil: “We hebben budget beschikbaar gesteld om 40 gastlessen te geven. Dit kan voor het primair en voortgezet onderwijs in heel Westland. Mensen en dus ook kinderen voelen zich nog steeds te vaak buitengesloten of gediscrimineerd. Laten we met kinderen al het gesprek aangaan dat we allemaal welkom zijn. Huidskleur, fysieke beperking, geloof of gender, het zou niets uit moeten maken. Ik hoop dat we met deze gastlessen weer een mooie stap maken in de acceptatie van elkaar.”

Stichting voor Inclusie en discriminatiebestrijding (iDb) werkt aan het voorkomen en bestrijden van discriminatie. Ghislaine Jordans is projectleider bij Stichting iDb en geeft de gastlessen. “We gaan het in de lessen hebben over wat discriminatie is, op welke manieren en in welke vormen het kan voorkomen en hoe je er zelf mee kan omgaan. De manier waarop dit besproken wordt hangt af van de leeftijd van de leerlingen. We bieden ruimte voor goede gesprekken en eigen inbreng vanuit de leerlingen.”