Islamitische basisschool komt in Naaldwijk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Google Maps)

De Islamitische basisschool van Yunus Emre komt in Naaldwijk. De stichting krijgt het pand van de openbare Daltonschool aan de Savornin Lohmanstraat per schooljaar 2022-2023 in gebruik. 

Dat maakt het college bekend in een brief aan de raad op 25 maart.

De school zal op 1 augustus 2022 starten met 55 tot 60 leerlingen. Na acht jaar moeten er minimaal 257 leerlingen naar de school gaan om de stichtingsnorm te halen.

De komst van de school heeft de Westlandse politiek lang bezig gehouden. Vooral lokale fracties in de raad verzetten zich fel tegen de komst. Ook na herhaalde vermaningen van de minister, de raad van state en zelfs de kroon - die de gemeente opdragen om de school te voorzien van huisvesting - blijven LPF Westland, GemeenteBelang Westland en LPF Westland de komst zoveel mogelijk blokkeren en vertragen.

Opties

De huisvestingsaanvraag van de school is in december 2021 goedgekeurd. Een nieuwe school kan alleen op 1 augustus kan beginnen. Om dat mogelijk te maken moet de school voor 1 april een vergoeding voor de kosten van de opstartkosten en de jaarlijkse vergoeding aanvragen bij het ministerie. Dat kan alleen als er een accommodatie is. Daarin heeft het college nu voorzien.

Voordat de keuze op de Daltonschool viel, heeft het college diverse opties overwogen. “Al snel werd duidelijk dat de mogelijkheden beperkt zijn”, schrijft het in een brief aan de raad. “Nieuwbouw is geen optie. Er is op korte termijn ook geen locatie beschikbaar waar de school tijdelijk in noodlokalen kan starten. Er is ook gekeken naar schoolgebouwen met (normatieve) leegstand. Burgemeester en wethouders hebben de bevoegdheid om leegstaande ruimten in een school in (mede)gebruik te geven aan andere scholen.”

Daarbij passeerden het gebouw aan het Achterlaantje in De Lier, Basisschool Blink in ‘s-Gravenzande en de Daltonschool in Honselersdijk de revue. Uiteindelijk vielen die opties allen af omdat of het gebouw te gedateerd is, er een groeibehoefte is of de huidige ruimte te krap is.

Hoogeland

Voor de Daltonschool wordt nieuwbouw voorbereid in de wijk Hoogeland in Naaldwijk. De planning voor de nieuwe locatie van de Daltonschool was gericht op realisatie in 2023. “Omdat er nog geen duidelijkheid is over de definitieve locatie ligt oplevering in 2025 meer voor de hand”, schat het college in. “Voor de school is vooruitlopend op definitieve huisvesting een tijdelijke locatie (instroompunt) gerealiseerd in Hoogeland. Dat punt wordt uitgebreid zodat alle leerlingen van deze school met ingang van schooljaar 2022-2023 in Hoogeland kunnen beginnen.

Het gebouw wordt dan wel nog gedeeld met basisschool De Regenboog, die er twee lokalen gebruikt om groei op te vangen. Gelet op de groei van beide scholen - De Regenboog en die van Yunus Emre - verwacht het college de komende vier jaar nog geen problemen. Daarna zal een oplossing gevonden moeten worden voor één van de twee.

Wat het geschikt maken van het gebouw de gemeente gaat kosten zal eind april of begin mei duidelijk zijn. Yunus Emre heeft ook recht op een vergoeding voor de eerste inrichting met onderwijsleerpakket en meubilair. Voor de huisvestingskosten was € 300.000 en voor de eerste inrichting € 150.000 in de begroting opgenomen.