Oude geboortekaartjes van 464 Westlanders belanden bij redactie

Algemeen
Tiny van Leeuwen-Ammerlaan bewaarde dertig jaar lang geboortekaartjes.
Tiny van Leeuwen-Ammerlaan bewaarde dertig jaar lang geboortekaartjes. (Foto: Privé)

Zondag 3 april zou Tiny van Leeuwen-Ammerlaan 93 jaar oud zijn geworden. Ze overleed bijna twee jaar geleden. Een deel van haar erfenis staat inmiddels al ruim anderhalf jaar op de redactie van Het Hele Westland. Het is een lang verhaal.

Tiny was een echte echte Westlandse kraamverzorgster die veel kinderen in de eerste dagen van hun leven heeft verzorgd. Als aandenken bewaarde ze vaak een geboortekaartje van haar ‘klantjes’. Ze plakte die in, schreef er een klein verhaaltje bij en deed er soms ook een foto bij. Zeker in de beginperiode - Tiny werkte van 1953 tot 1983 - was zo’n foto zeker geen vanzelfsprekendheid. De hele collectie van geboortekaartjes werden ingeplakt in boeken en zorgvuldig bewaard door Tiny. Het gaat om 464 kaartjes.

Corona

Na een mooi en liefdevol leven overlijdt de 91-jarige Tiny op 19 mei 2020. Voor Ria Vogels-van Leeuwen - nu woonachtig in Deurne, Brabant - was Tiny een tweede moeder. Toen Tiny in De Hooge Tuinen in Naaldwijk kwam te wonen gingen de boeken door naar Ria. Die deed de kaarten, samen met eventuele foto’s, netjes in enveloppen met daarop de naam, woonplaats en geboortedatum van de kinderen.

Haar wens is om de kaarten nu terug te geven aan de kinderen die destijds door Tiny verzorgd zijn. “Ik zou het zonde vinden om ze weg te gooien, maar ik kan er verder niets mee. Mijn idee was om met haar avondwake en kerkdienst in de enveloppen in de kerk te zetten zodat ieder nog kon kijken of er nog voor haar of hem of familieleden iets bij stond,” vertelt Ria. “Maar door corona kon er heel veel niet. Het afscheid hielden we destijds met 28 familieleden. Zonde, want het halve Westland kende haar en had er bij willen zijn...”

Geluk

Om de kaartjes toch goed terecht te laten komen, nam Ria contact op met de redactie van Het Hele Westland. “Iedereen in het Westland krijgt deze krant onder ogen, dus het is de perfecte manier om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Toen ik het hoorde dat de krant wilde meewerken maakte mijn hart een sprongetje van geluk. Al het werk van Tiny en mijzelf is dus niet voor niets geweest!”

De kaartjes kwamen bij Het Hele Westland en bleven daar vervolgens liggen. Hoofdredacteur René de Hoog: “We vinden het idee van Ria heel sympathiek en daar werken we natuurlijk heel graag aan mee. Het idee om een oproep in de krant te plaatsen en de bak met kaarten op ons kantoor aan de Stokdijkkade te plaatsen was snel geboren. Maar door de voortdurende coronacrisis voelden we ons er niet comfortabel bij om mensen op te roepen massaal naar ons kantoor te komen.” En dus bleven de kaarten liggen.

Scannen

Toch raakten de kaarten niet helemaal onder het stof. “We hebben goede contacten met het Westlands Museum en via hen kwamen we terecht bij de Studiegroep Genealogie Westland. Deze club was maar wat enthousiast over de collectie geboortekaartjes. Na overleg met Ria hebben we de kaarten uitgeleend. Ze hebben ze allemaal geïndexeerd, gescand en de gegevens toegevoegd aan hun archief.” Na afloop kwamen de kaarten weer op de redactie, waar ze nu nog steeds staan. Nu de coronaregels niet meer van toepassing zijn, kunnen de kaarten opgehaald worden.  

Oproep

Nu de coronaregels niet meer van toepassing zijn, heeft de redactie besloten de kaarten terug te geven aan de Westlanders. Dus: Ben jij of bent u tijdens de eerste levensdagen verzorgd door Tiny Ammerlaan? Dan is de kans groot dat uw kaartje er tussen zit. Kom tijdens kantooruren langs aan de Stokdijkkade 10 in Naaldwijk en snuffel gerust.

De bak met de 464 geboortekaartjes.