Gemeente wil 300 vluchtelingen langdurig opvangen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Gemeente Westland)

Gemeente Westland zet erop in om 300 vluchtelingen uit Oekraïne langdurig op te vangen. Daarmee wordt vooruitgelopen op een verhoging van het aantal vluchtelingen dat de gemeente op basis van haar inwoneraantal moet opvangen (op dit moment 200). Momenteel heeft Westland 400 plekken voor kortdurende opvang van maximaal zes maanden. 

Op 29 maart waren er in totaal 357 vluchtelingen in Westland ondergebracht, exclusief de vluchtelingen die door particulieren zijn opgevangen. Langdurende opvang Tegelijkertijd met de realisatie van de tijdelijke opvang is gestart met het zoeken naar locaties voor langdurende opvang. Het college is van mening dat de locaties Elsenbosch (120), Arckelweg 30 in Poeldijk (20) en Burgemeester Crezeelaan 24 in De Lier (100) het meest kansrijk zijn. Daarnaast wil het college op zoek gaan naar een vierde locatie, waar langdurend 60 vluchtelingen kunnen worden opgevangen.

 Arckelweg 30 betreft het gebouw van de Sportraad. Dit gebouw is voor onbepaalde tijd beschikbaar omdat de Sportraad het recht van opstal heeft opgezegd. De kavel Burgemeester Crezeelaan 24 is het toekomstige uitbreidingsterrein van de begraafplaats (voormalige milieustraat van De Lier). Op dit terrein kunnen woonunits worden neergezet voor maximaal 3 jaar. Dit is haalbaar gezien de toezegging van het Rijk om de kosten die gemeenten maken voor opvang te vergoeden. Anders zou het zijn als het terrein zou worden gebruikt voor andere doelen, bijvoorbeeld flexwonen. In dat geval zou het terrein minimaal tien jaar beschikbaar moeten zijn om uit de kosten te komen.

Het college heeft nog geen definitief besluit genomen over de langdurende opvang. Eerst wordt aan de gemeenteraad gevraagd wensen en bedenkingen kenbaar te maken.