Drum-party: de muziekbeleving voor iedereen

Algemeen
Djesse viert drumfeesten door heel Nederland.
Djesse viert drumfeesten door heel Nederland. (Foto: Maartje Vis)

Drum-party, de Drumcaravan van Honselersdijk, rijdt heel het Westland door om kinderen enthousiast te maken voor muziek. Terwijl de oorspronkelijke eigenaar van de Drumcaravan er drie jaar geleden een punt achter wilde zetten, zag zijn zoon er nog potentie in.

door Maartje Vis

De Drumcaravan was eerst in handen van de drumschool Leondrums in Honselersdijk. “Mijn vader is negen jaar geleden begonnen met de Drumcaravan. Hij wilde er drie jaar geleden mee stoppen, omdat hij drumlesvideo’s ging maken”, legt Djesse van der Geest uit. “Dat vond ik heel zonde. Hij vond het goed als ik ermee door wilde gaan, maar dan moest ik wel helemaal voor mezelf beginnen.”

Terwijl het eerst voornamelijk ingezet werd als promotievoertuig in het Westland, rijdt de tweeëntwintigjarige jongen er nu heel het land mee door. Hij treedt op bij kinderfeestjes, bezoekt basisscholen en staat op evenementen. Per week bezoekt hij gemiddeld vijf á zes locaties.

Muziek verbindt

Djesse wil graag kinderen een muziekbeleving meegeven. “Bij alle kinderen kun je heel duidelijk zien of ze iets leuk vinden of niet. Als ze achter een drumstel zitten, zie ik ze helemaal opbloeien. Muziek verbind je met anderen, maar ook met jezelf,” zegt hij trots. “Dat zie ik vooral bij de kinderen in het speciaal onderwijs. Waar ze normaal gesproken leven met een beperking, kunnen ze nu los daarvan zich helemaal uitleven.”

Afgelopen week stond hij op de Lentefair, een beurs in Rotterdam Ahoy met onder andere workshops en optredens. “Het is een beurs waar 40.000 mensen kunnen komen. Ik sta ieder jaar op grotere evenementen.”

Liefde

Het drummen maakt al van jongs af aan deel uit van Djesses leven. “Vanaf dat ik kan herinneren, zat ik al achter een drumstel in de studio. Mijn vader is begonnen met drumles geven in het jaar dat ik geboren ben, dus ik weet ook niet beter dan dat er drumstellen om mij heen staan, dat er een drumstel in mijn kamer staat. Ik woon nu in de drumschool. Een aantal jaar geleden toen er elke avond nog les gegeven werd, viel ik er mee in slaap. Het is een geluidsdichte studio, maar dat lage geluid kun je nog lichtjes horen, ik word er bijna mee wakker. Op die manier ontwikkel je wel een liefde voor drummen. Als je er eenmaal in zit, ga je er mee door.”

Feestweken

Drum-party bestaat ook uit feesten. “We laten de kinderen ook lekker dansen op de muziek”, legt Djesse uit. “Als ik alleen maar door een microfoon praat, ga ik ze niet aan het springen krijgen. Maar door de muziek lekker hard aan te zetten, gaan ze spontaan bewegen en dat maakt het leuk. Lekker springende kinderen om mij heen, dat geeft energie.”

Over twee weken is het Koningsdag en dan is Djesse met de Drumcaravan in Honselersdijk en Kwintsheul te vinden. Vorig jaar reed hij op deze feestdag het hele Westland door. “Wij zijn toen tien locaties afgereden. Overal gingen we gewoon lekker drummen met de kinderen en na een kwartiertje reden we weer door. Dat was één van de leukste dingen die ik gedaan had.” Plekken die hij toen onder andere bezocht had, was het plein in ’s-Gravenzande en de molen in Monster. Wanneer de feestweken er weer aankomen, staat Drum-party ook op een aantal braderieën in het Westland.

België

De jonge ondernemer wil graag zijn bedrijf uitbreiden. “We willen met grotere voertuigen op pad gaan, zodat we op meerdere plekken tegelijkertijd kunnen gaan drummen.” Doordat hij steeds vaker dubbele boekingen heeft, gebruikt hij sinds kort ook een partytent. Als de Drumcaravan al in gebruik is, kan hij in deze tent ook drumstellen zetten op een andere locatie. Daarnaast liggen er ook plannen klaar om de grens over te gaan. “We doen al opdrachten in België. Nederland is beperkt, dus we willen dit graag breder gaan aanpakken.”

Afbeelding
Afbeelding