Marja Lunenburg geniet zelf ook van het werk als gastvrouw voor stichting Vier het Leven.
Marja Lunenburg geniet zelf ook van het werk als gastvrouw voor stichting Vier het Leven. (Foto: Charles Jungschlager)

Pijlers van de samenleving: ‘Dat is geen werktijd, maar een avondje uit’

Algemeen

Marja Lunenburg (64) is gastvrouw en coördinator voor Stichting Vier het Leven Westland. Zo zorgt zij dat ouderen, maar ook vrijwilligers samen een leuk cultureel uitje beleven. “Als je vrijwilligerswerk doet, dan moet je er zelf ook blij van worden, want dan kun je het het beste doen.”

Linda van der Klooster

Marja gaf zich in 2016 op om ouderen te begeleiden bij theaterbezoek, maar werd meteen locatiecoördinator. “Ik had behoefte aan wat positiefs en ik dacht: ik ga vrijwilligerswerk doen, waar ik blij van word”, vertelt Marja. “Ik ging naar www.westlandvoorelkaar.nl en zag een oproep voor gastheren en -vrouwen bij theateruitjes voor Stichting Vier het Leven. Dat was precies wat ik zocht.”

Toen Marja zich als vrijwilliger aanmeldde, was het echter nog niet actief in het Westland. “Het moest hier nog worden opgestart. Er waren nog weinig gastheren en -vrouwen en er was nog geen locatiecoördinator. Toen ben ik dat geworden.”

Het was hard werken in het begin. “Ik nam vrijwilligers aan, begeleidde ze en we haalde deelnemers binnen. We gingen flyeren en presenteerden ons bij diverse locaties van Vitis Welzijn. Want het was nog helemaal niet bekend in het Westland. Enkele maanden later, mei 2017, hadden we ons eerste uitje, naar Rotterdam. Het was spannend, want ik was verantwoordelijk, maar het was een succes. We bezochten Mini en Maxi en iedereen heeft erg gelachen.”

Drankje

Bij Vier het Leven kunnen gasten zich opgeven voor een voorstelling die ze willen zien. “Ze worden thuis opgehaald door een vrijwilliger die samen met maximaal twee andere gasten, naar het theater gaan. Ze worden bij het theater naar binnen gebracht, waarna de vrijwilliger een parkeerplek zoekt. Ruim voor aanvang van de voorstelling is iedereen in het theater. De gastheer of -vrouw zorgt dat de jassen opgehangen worden en haalt een drankje. Er is een drankje in de pauze of na afloop.”

Aan het eind van de avond worden de gasten weer thuisgebracht. De vrijwijlliger wacht tot de gast in huis is. “De gasten kennen elkaar meestal niet, maar het wordt al snel gezellig in de auto en in het theater. Na afloop zeggen ze vaak: ‘wat was het gezellig, wat hebben we het leuk gehad.’

Marja ziet wel eens nieuwe vriendschappen ontstaan. “Dan herkennen ze elkaar van de vorige keer. Dan ga je met bekenden op stap. Ook als vrijwilliger leer je een hoop mensen kennen en je leert er ook zoveel van.”

Dagprogramma

In het Westland staan er een dikke honderd gasten op de lijst. “Die gaan niet altijd mee, natuurlijk. Ze kunnen uit allerlei voorstellingen kiezen. Cabaret, toneel, opera, musical. Wij hebben contacten met vaste theaters in de ruime regio. Het is de kunst om zo gevarieerd mogelijk aan te bieden van wat de gasten leuk vinden.”

Vier het Leven biedt ook wel eens een gratis evenement aan, samen met De Vereeniging. “We hebben twee keer een dagprogramma gehad, met een grote groep, in totaal zo’n 120 deelnemers. De eerste keer gingen we naar De Naald voor een natuurfilm en een lunch, en de tweede keer naar De Brug in ’s-Gravenzande, waar een shantykoor kwam zingen, met lunch na. Daar hebben we toen zelfs een polonaise gelopen.”

Voor zo’n groot evenement is het zoeken naar extra vrijwilligers. “Familie, vrienden van vrijwilligers en leden van Rotary gingen mee als begeleiders.”

Aladdin

Marja gaat zelf ook nog regelmatig mee. “Ik ga zeker een keer of 6 per jaar mee. Voor iedere voorstelling hebben we ook altijd een reserve gastheer of -vrouw. We zijn laatst naar Aladdin geweest. Daar heb ik zelf ook van genoten.

Marja vind alles aan haar vrijwilligerswerk leuk. “Ik vind het regelen leuk. Zorgen dat zaken goed lopen en dat de gasten het onbezorgd naar hun zin hebben. Ik vind het sowieso heel leuk om met mensen om te gaan. We hebben een fantastisch team. In de periode van de lockdown hebben alle gastheren en -vrouwen de gasten meerdere keren gebeld voor een praatje en ze een attentie gebracht.”

Vier het leven kost Marja gemiddeld zes uur per week. “En meegaan met een uitje is ook vijf á zes uur, maar dat is geen werktijd, maar een avondje lekker uit. Dit wil ik nog wel heel lang blijven doen.”

Ook zin om als gastheer of -vrouw culturele uitjes te begeleiden? Kijk op www.4hetleven.nl of kijk op www.westlandvoor elkaar voor soortgelijk of juist heel ander vrijwilligerswerk.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Senna (13) debuteert op Ibiza Sport 24 sep, 13:21
Afbeelding
Gouden Buur van Zuid-Holland woont in Leidschendam-Voorburg Cultuur 24 sep, 11:55
Afbeelding
Scouting Kwintsheul viert 75-jarig bestaan Algemeen 24 sep, 10:20
Afbeelding
Deze 4 Westlandse organisaties ontvangen geld van het Prins Bernhard Cultuurfonds Cultuur 23 sep, 22:07
Afbeelding
Van den Bos en Penning samen verder Algemeen 23 sep, 18:57
Afbeelding
Wethouder Goudswaard opent Week van de Hollandse Duinen Algemeen 23 sep, 15:20
Afbeelding
Inloopuur bij Hospice Beukenrode Algemeen 23 sep, 14:22
Afbeelding
Fietser ernstig gewond na aanrijding Burgerweg in Maasland: traumahelikopter ingezet 112-nieuws 23 sep, 09:49
Afbeelding
Ook Westland zoekt naar glazen muiltje van Assepoester Cultuur 23 sep, 09:43
Afbeelding
40 verenigingen doe mee aan Grote Clubactie Sport 23 sep, 08:51
Afbeelding
Meerdere gewonden bij ongeval op A4 bij Rijswijk 112-nieuws 23 sep, 02:55
Afbeelding
Vredesweeklezing met Ds. Bram Grandia Algemeen 22 sep, 10:45
Afbeelding
Straattheaterfestival Westland op verrassingslocatie Algemeen 22 sep, 10:00
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief