Koningsdag 2022: Glamourbingo in De Lier en Oranjespektakel in Maasdijk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Archief)

Na twee jaar van sobere evenementen tussen (semi-)lockdowns door, kan er straks weer zonder beperkingen worden gefeest. Met Koningsdag bijt het hele Westland het spits af voor het evenementenseizoen. In De Lier wordt dan ook eindelijk het 100-jarig bestaan van het Oranjecomité gevierd. En Maasdijk kan dankzij de nieuwe, jonge stichting Oranjespektakel ook uitkijken naar Koningsdagevenementen.

door Evelyne Lammerding

In aangepaste vorm is het Westlandse organisaties gelukt de afgelopen twee jaar evenementen te organiseren, maar nu is het weer mogelijk zonder restricties evenementen te houden. Buitengewoon zijn de evenementen in De Lier en in Maasdijk.

Het Lierse Oranjecomité bestond 100 jaar in 2020. Er was in maart van dat jaar nog geflyerd voor het jubileumfeest. Niet zo gek; de bedoeling van de regering was tot en met 31 maart op slot te gaan. Iedereen weet nu dat dit anders liep.

Nu kan de vlag in De Lier dubbel en dwars uit. De Koningsdagfeesten beginnen 22 april met een jongerenfeest. De 23e is er veel live muziek, van onder meer Two Brothers on the 4th Floor. Een ‘Glamour Bingo for Ladies Only’ met een spannende verrassing staat voor de 29e op de kalender. En 30 april geeft de Edwin Evers Band een concert. Belangrijkste dag waarom de week draait is natuurlijk Koningsdag zelf, 27 april.

Beveiliging

Nieuw voor de organisatie zijn de verder aangescherpte eisen voor evenementenbeveiliging. “Alle bezoekers, ook die van het jongerenfeest en de glamourbingo voor dames, moeten worden gefouilleerd,” zegt Piet Voskamp, de voorzitter van het Oranjcomité.

De organisatie zet zes beveiligers in bij het jongerenfeest, omdat dat nou eenmaal moet. “Ik vind het ongelooflijk, maar zelfs 14-jarigen moeten worden gecontroleerd op het in bezit hebben van drugs, vuurwapens en vuurwerk.”

Bij het dames-evenement staan twee vrouwelijke beveiligers. “In een mooi pak, want de hele tent wordt dan luxe ingericht. Met kroonluchters, chic gedekte tafels, en mooi tapijt op de vloer,” aldus Voskamp.

Koningsdag zelf begint traditiegetrouw met de aubade. Een kinderkermis, activiteiten in de zalen Triangel en ’t Anker, een voetbaltoernooi en een fietstocht mogen niet ontbreken in de Koningsdagprogrammering. De feesttent is open en het dagprogramma wordt afgesloten met het Koningsconcert in de Vredekerk.

Enige dat Voskamp betreurt, is dat er een dag minder op het weekprogramma mocht staan. “In 2020 zouden we zes dagen draaien. Het zijn er nu vijf. Dat heeft financiële gevolgen.”

Maasdijk

Het Oranjecomité van Maasdijk is afgelopen november gestopt. Een club van negen dertigers vond een Maasdijk zonder Koningsdag en andere Oranjefeesten onmogelijk.

“Wij zijn eind vorig jaar begonnen met de organisatie van Koningsdag,” zegt voorzitter Rob Burgers. “Kortgeleden is de stichting Oranjespektakel officieel opgericht.”

Burgers is - net als andere bestuursleden van de stichting - ook betrokken bij het Zomerspektakel in Maasdijk. “Dit jaar zit ik na twaalf jaar voor het laatst bij het Zomerspektakel,” Een andere, goed voorbereide groep neemt die organisatie over.

Organisatie

Hoewel een groot deel van de Koningsdag al staat, is de stichting nog volop bezig met de organisatie. De komende periode komen meer activiteiten op de agenda. Die worden via Facebook en de website www.oranjespektakelmaasdijk.nl bekendmaakt.

Maar de Pubquiz bijvoorbeeld is in samenwerking met de voetbal- en korfbalclub al helemaal georganiseerd. Het spel wordt aan de vooravond van Koningsdag gehouden. “We hebben er twee jaar geleden ook een georganiseerd. Toen speelden 120 teams vanuit huis mee. Nu kunnen dertig teams in de kantines meespelen. De rest kan vanuit huis meedoen.”

Vrijmarkt

De Maasdijkse Koningsdag zelf begint met een kinderoptocht naar de vrijmarkt. Er treden koren op en er is een ochtendfietstocht. “’s Middags doen honderd brommerrijders mee aan de brommertoer. ‘Willy en Maxi kunnen Alles’ is een ouder-kindspel. Het winnende stel mag zich het Koningspaar van Maasdijk noemen. En er zit een verrassing in het spel,” lacht Burgers.

Een DJ en een band sluiten Koningsdag af. “Opgeven voor Willy en Maxi kunnen Alles kan via de website,” aldus Burgers die tenslotte wijst op het ‘Vriendje voor een Tientje’: “Bezoekers kunnen een tientje doneren om de basiskosten te dekken.”