Natuurlijk Delfland en Bewonersgroep in beroep tegen bestemmingsplan Watergat

Algemeen
In het duingebied zullen honderddertig woningen worden gebouwd.
In het duingebied zullen honderddertig woningen worden gebouwd. (Foto: PR)

Net als enkele duizenden Monsternaren zijn ook natuurvereniging Natuurlijk Delfland en Bewonersorganisatie Monster-Noord tegen de bouw van honderddertig dure woningen in Duingebied het Watergat. Natuurlijk Delfland maakte vorige week bekend in beroep te gaan tegen het bestemmingsplan.

Dat die woningen er daadwerkelijk moeten komen, werd eerder dit jaar besloten tijdens de raadsvergadering van dinsdag 15 februari. Een meerderheid van CDA, VVD, LPF, GBW en ChristenUnie/SGP stemden toen voor het woningbouwplan. Zij wezen erop dat het, sinds de kassensloop op het terrein in Monster, altijd de bedoeling is geweest dat het Watergat zou worden bebouwd. CDA-raadslid Eeltink noemde de natuurontwikkeling in het gebied destijds een ‘bijeffect’. 

Groen contragewicht 

Natuurlijk Delfland is echter van mening dat die natuurontwikkeling van enorm belang is in Westland en bijdraagt aan biodiversiteit. “Het Watergat is één van de allerlaatste locaties in Westland is waar natuur(recreatie), groen, klimaatadaptatie en waterberging een levensnoodzakelijke plek kunnen krijgen. In de totale bouwlocatie Achter de Duinen wordt door projectontwikkelaar Bouwfonds voorzien in 4.000 woningen. Dan is Duinvallei het Watergat zeker nodig als groen contragewicht,” aldus de natuurvereniging. 

Bezwaren

De belangrijkste bezwaren van Natuurlijk Delfland en de Bewonersorganisatie komen nu terug in het beroepsschrift aan de Raad van State. Het eerste bezwaar is van procedurele aard: het bestemmingsplan is volgens hen in strijd met de provinciale Omgevingsverordening van 1 april 2019, waarin het Watergat niet als bouwlocatie is opgenomen. De locatie ligt in de Omgevingsverordening buiten de bebouwde kom, stellen de tegenstanders van de bouwplannen. 

De inhoudelijke bezwaren gaan met name over de stikstopdepositie op het naastgelegen natuurgebied van de duinen van Solleveld, alsook het voorkomen van het verdwijnen van de strikt beschermde rugstreeppad, die in het gebied woont. “Duinvallei Watergat moet eigenlijk gezien worden als een toplocatie waar agrarische activiteiten worden stopgezet om minder stikstof te deponeren op het naastgelegen Natura2000-gebied van de duinen van Solleveld,” klinkt het. 

De provincie Zuid-Holland heeft echter al eerder toestemming gegeven voor het bestemmingsplan met de argumentatie dat het Natura2000-gebied Solleveld & Kapittelduinen tussen de Slapersdijk en de zee geen last zal ondervinden van de stikstofdepositie. 

Petitie

Met Natuurlijk Delfland en de Bewonersgroep zijn tevens bijna 3500 inwoners uit Monster tegen de woningbouw op het terrein. Eerder dit jaar tekenden zij een petitie om het gebied groen te houden. “De kassen zijn een paar jaar weg en nu zijn er veel ganzen, zie ik lepelaars, hoor ik kikkers en lopen er vossen en konijnen. Geef die ook leefruimte,” stelde een buurtbewoner destijds.

Het huidige bestemmingsplan voorziet in honderddertig woningen vanaf €425.000 tussen de Rijnweg en de Slaperdijk. Het gaat om huizen van twee tot vier lagen, de vierlaagse woningen zijn gepland langs de Slaperdijk. Afval wordt in ondergrondse containers ingezameld, toegang tot de weg komt er via de Haagweg.