Boek ‘Druiventaal’ smaakt naar méér

Algemeen
De eerste exemplaren van Druiventaal waren voor burgemeester Bouke Arends en voor baby Anna.
De eerste exemplaren van Druiventaal waren voor burgemeester Bouke Arends en voor baby Anna. (Foto: GvW-T)

Elke twee weken kunt u in Het Hele Westland en in De Schakel MiddenDelfland genieten van ‘Barre Praat’, een rubriek van neerlandicus Henk Tetteroo. Het gaat om streektaal en er wordt veelvuldig op gereageerd. Kennelijk valt het in de smaak! Eén van de onderwerpen was druiventaal. Inmiddels heeft Henk daar zelfs een boekwerkje in eigen beheer over uitgegeven!

Gemma van Winden-Tetteroo

Zolang ik me kan herinneren is grote broer al bezig met streektaal. Hij vindt het prachtig als iemand hem weer een ‘nieuw’ woord stuurt. Alles wordt zorgvuldig vastgelegd. Dat resulteerde eerder al in twee bundels ‘Kreen en gruizig’ en ‘Wonen in woorden’ die boordevol staan met de meest bijzondere of juist gewone streektalige uitdrukkingen. De boeken stonden zelfs centraal bij het Midden-Delfland Dictee dat een paar maal georganiseerd werd ten behoeve van de Roparun.

Uit de praktijk

In ‘Barre praat’ besprak Henk meerdere keren uitdrukkingen die met de druiventeelt in het Westland te maken hadden. Toen viel hem op dat deze woorden er in Van Dale nogal bekaaid vanaf komen; regelmatig ontbraken woorden helemaal of ze hadden ook wel een foutieve verklaring gekregen. Dat moest beter kunnen. Henk ging op onderzoek uit en raadpleegde onder andere zijn vriend Aad van Marrewijk die heel veel van de druiventeelt weet. En zo werden woorden als schietraam, lessenaar, bovenlegger, geul, tissie, dunstelig, pokkele, meeldauw en nog veel meer al of niet bekende uitdrukkingen rond de druiventeelt bij elkaar gebracht. Om het boek nog aantrekkelijker te maken heeft Richard de Rijke het werk geïllustreerd en heel fraai vormgegeven.

Presentatie

Vorige week is het boekje gepresenteerd in de Sonnehoeck, de Historische Druivenkwekerij in Kwintsheul. Ton Immerzeel, de conservator van het Westlands Museum vertelde op boeiende wijze over de geschiedenis van de druiventeelt. Hoe belangrijk die is geweest voor het Westland. Over de export naar Engeland, de druivenmuren en de teelt in de buurt van vaarwegen. Hoe de muurkassen ontstonden die later vervangen werden door tweezijdige kassen en allerlei andere informatie met betrekking tot de druiventeelt.

Te koop

Het eerste exemplaar was voor burgemeester Arends en Henk gaf het tweede exemplaar aan zijn negen weken oude kleindochter Anna; je kan tenslotte niet vroeg genoeg beginnen met streekonderwijs! De burgemeester onderstreepte het belang van het doorgeven van streektalige uitdrukkingen rondom dit Westlandse erfgoed waar iedere Westlander ‘fier’ op is. “Zo lekker als de Westlandse druiven zijn, zo mooi is de druiventaal.” Het boek ‘Druiventaal’ is met soft cover (€ 7,50) of hard cover (€ 12,50) te koop bij Bruna De Lier en Monster, bij het Keizerrijk in Maassluis, bij Museum het Tramstation in Schipluiden en bij boekhandel Kempers in Delft. Verder bij illustrator Richard de Rijke: 06 1345 4318