Genootschap Oud Westland in het verweer tegen plan Watertoren Naaldwijk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: HET Architecten)

Het Genootschap Oud Westland vindt dat het plan voor de verbouwing van de watertoren in Naaldwijk afbreuk doet aan het ‘karakteristieke rijksmonument’. Volgens de organisatie laat de gemeente de financiële belangen - alweer - zwaarder wegen dan de cultuurhistorische.

Onlangs gaf het Westlandse collega aan groen licht te willen geven voor de bouw van appartementen in en om de watertoren aan de Verburchlaan. Alleen wethouder Piet Vreugdenhil liet optekenen de opvatting van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de gemeentelijke monumentencommissie te delen. Zij hadden negatief geadviseerd over het plan. Ook de Bond Heemschut, het Cuypers Genootschap en omwonenden maakten bezwaar tegen het bouwplan. 

Genootschap Oud Westland ziet in het naast zich neerleggen van adviezen een patroon. “Wij constateren dat de gemeente Westland stelselmatig adviezen van deskundige adviesorganen en instanties negeert. De gemeentelijke commissie bezwaarschriften moest onlangs corrigerend optreden in de besluitvorming rond de Aloysiusschool in Monster en de RK begraafplaats in Naaldwijk. In beide beschikkingen ontbrak het aan een deugdelijke belangenafweging en gaven economisch belangen de doorslag.”

Het genootschap ziet in de besluitvorming rond de watertoren zien opnieuw ‘een zwaar accent op deze economische belangen’. “De inbreuk op het monument wordt gebagatelliseerd. In feite komt er naast de watertoren een nieuwe toren voor lift en trappenhuis. Dat is een ingrijpende inbreuk op het silhouet van de watertoren. Tussen beide torens komen glazen woonverblijven. Toch beweert de gemeente dat 90 procent van de rijksmonument blijft behouden.”

Het Genootschap Oud Westland adviseert de gemeenteraad niet akkoord te gaan met het voorstel om groen licht te geven voor het bouwplan en dringt aan op een bouwplan, dat wel recht doet aan de status van het monument. Ze bieden aan om, samen met de Werkgroep Erfgoedbescherming Westland mee te denken over een minder massaal plan.