Iris Zwinkels is helemaal in haar element als EHBO’er op het sportveld.
Iris Zwinkels is helemaal in haar element als EHBO’er op het sportveld. (Foto: Charles Jungschlager)

Iris Zwinkels: ‘Het geeft me zoveel positieve energie’

Algemeen

Iris Zwinkels (47) staat regelmatig op sportvelden of bij evenementen met haar EHBO-koffer in de aanslag. Ze is daarnaast bestuurslid van de EHBO-vereniging en werkt ook regelmatig bij de Voedselbank. “Mijn moeder zegt altijd: ‘doe wat voor een ander, dat komt je tegemoet.’ Het is me dus met de paplepel ingegoten.”

Linda van der Klooster

Iris Zwinkels staat al ruim twintig jaar paraat als EHBO’er. “Ik werkte in de kinderopvang en ik moest een EHBO-diploma halen”, vertelt ze. “Dat deed ik in De Lier, mijn woonplaats. Om het diploma geldig te houden, moet ik een paar keer per jaar op herhaling. Dat viel in De Lier echter altijd precies op mijn sportavond. Daarom ging ik voor de herhalingen naar Naaldwijk.”

In 2015 vroeg de EHBO-vereniging in Naaldwijk of Iris secretaris wilde worden en de ledenadministratie wilde bijhouden. “Ik dacht: waarom niet?”

Iris komt uit een familie van vrijwilligers. “Mijn vader heeft vorig jaar een lintje gekregen voor zijn vrijwilligerswerk. Mijn zus heeft zelfs twee jaar als vrijwilliger in Namibië en Kameroen gewerkt. Ze bouwde scholen en groef waterputten. Mijn moeder doet zelf ook veel vrijwilligerswerk en zegt altijd: ‘doe wat voor een ander, dat komt je tegemoet.’ Het is me dus met de paplepel ingegoten.”

Ondanks de extra taken in het bestuur van de vereniging blijft Iris zich vaak inzetten als hulpverlener. “Dat blijft me trekken. Ik ben inzetbaar in de regio Naaldwijk-Honselersdijk. Elke EHBO-vereniging heeft zijn eigen gebied. Ik sta onder meer bij de handbal, de hockey, de wielervereniging en bij evenementen als de Westlandse Ride, die ’s nachts ook doorgaat en bij de feestweek, wielerronde en kermis in Naaldwijk. Ik blokkeer dat van tevoren in mijn agenda, zodat ik weet dat ik kan.”

Datumprikker

Vooral bij Wielervereniging Westland Wil Vooruit is Iris de komende tijd vaak te vinden. “Je mag jezelf bij de EHBO-vereniging inschrijven met een datumprikker. Mensen vragen me ook wel eens om samen te staan. Dat is wel zo gezellig. Mijn zoon fietst daar ook, dus soms combineer ik het met een bardienst. Dan voel ik me extra betrokken.”

Meestal gebeurt er gelukkig niet zoveel. “Dan kun je gewoon gezellig contact maken. Laten zien dat je er bent. Laatst was er wel een enorme valpartij. Ze vallen zelden op het gras en als ze een stuk asfalt meenemen, is dat niet zo goed voor het huidje.”

Vooral bij wedstrijden met een echte jury is het belangrijk dat er EHBO is. “Dan staan wij daar met een groepje en laten we echt zien dat we er zijn. Niet alleen voor de sporters. Zo was er laatst een vrouw in het publiek gevallen. We zagen al dat er iets met haar knie aan de hand was. Wij hebben haar eerste hulp gegeven tot de ambulance kwam. Later hoorde we dat ze haar knieschijf gebroken had. Als EHBO’er moet je weten waar je grenzen liggen en het overlaten aan professionals. Wij zijn geen artsen. Je kan het soms zelf oplossen en soms niet.”

Koffie

De meeste evenementen konden de afgelopen twee jaar niet doorgaan. “Dat scheelde de EHBO-vereniging een hoop inkomsten, want als vereniging verdien je geld met de inzet van de vrijwilligers. Die verdienen geen geld, maar hopen wel op een kopje koffie en eventueel een broodje.”

Iris helpt ook bij de Voedselbank in Maassluis. “Daar ben ik ingerold toen mijn zoon vier was. Hij is nu zestien. De juf bracht de overgebleven spullen van het paasontbijt naar de Voedselbank. Ik besloot hetzelfde te doen van de school waar ik in de opvang werkte. Nu haal ik bijvoorbeeld elk jaar samen met een vriendin van alle scholen het overgebleven eten na de Koningsspelen. Dat is een race tegen de klok om het koel te houden. Het is zo gaaf om te zien hoeveel er nog naar de mensen toe gaat. Er is ook een kledingbank en een speelgoedbank bij. En het halve Westland weet dat ze bij mij kleding kunnen brengen.”

Extra’s

Iris helpt regelmatig bij de Voedselbank. “Je ziet dan hoe moeilijk mensen het hebben en hoe ze zich soms schamen om hier binnen te komen. Het is ook echt niet alleen door eigen schuld. Daar helpen voelt ontzettend goed. Ik help toch zorgen dat mensen weer wat extra’s hebben.”

Omdat Iris bardiensten draait bij de Wielervereniging, doet ze dat ook bij de voetbalvereniging waar haar andere zoon voetbalt. Mensen vragen mij wel eens heb jij nog wel tijd voor jezelf:

“Nee, veel tijd voor mijzelf heb ik niet, maar het vrijwilligerswerk geeft me zoveel positieve energie dat ik dat helemaal niet erg vind.”

Zo vaak vrijwilligerswerk doen als Iris hoeft echt niet. Je kan op www.westlandvoorelkaar.nl ook zoeken naar kortdurende klusjes of vrijwilligerswerk dat minder tijd kost.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Twee gewonden na ongeval op Burgemeester Elsenweg in Naaldwijk Video 18 uur geleden
Afbeelding
Fietsster gewond na aanrijding, automobilist rijdt door Galgeweg ‘s-Gravenzande 112-nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Groep 8 van De Achtsprong doneert aan Hartstichting Algemeen 30 nov, 13:30
Afbeelding
Lezing over invloed Westlandse familie op klassiek onderwijs Algemeen 30 nov, 09:14
Afbeelding
De kranten staan weer online! Algemeen 30 nov, 08:00
Afbeelding
Team Westland deelt het Westlandse miljoen uit Algemeen 29 nov, 13:44
Afbeelding
Rosanne den Drijver verslaat alle jongens Sport 29 nov, 13:40
Afbeelding
Poeldijker heeft mortierbommen in schuur Algemeen 29 nov, 13:12
Afbeelding
Westlandse voorjaarsbeurs bloemenveiling verplaatst naar Rijswijk Werken 29 nov, 12:59
Afbeelding
Op zoek naar de gouden tip die leidt naar Jaïr Soares: ‘Minimaal een persoon weet iets’ Algemeen 28 nov, 20:46
Afbeelding
Voorzitterswissel bij Jongerenraad: ‘Onze ideeën worden steeds vaker opgepikt door de Gemeenteraad!’ Politiek 28 nov, 20:13
Afbeelding
Vermist en gemist: Whiskey Algemeen 28 nov, 17:40
Afbeelding
Toch geen ‘communicatieverbod’ voor Seniorenraad Algemeen 28 nov, 16:42
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief