Van links naar rechts: Ben van der Valk, Edwin Zuidgeest en Erik Schilderman van Topsport Westland.
Van links naar rechts: Ben van der Valk, Edwin Zuidgeest en Erik Schilderman van Topsport Westland. (Foto: Mabel Böhms Media)

Westlands Sportfestival voor iedereen die wil gaan sporten

12 mei, 19:11 Algemeen

Komende zaterdag organiseert Topsport Westland het Westlands Sportfestival. Hét evenement om op een laagdrempelige manier verschillende sporten te beleven, het verenigingsleven te vieren en meer kinderen aan het sporten te krijgen.

door Marcel Zaat

 ”In 2020 bestonden wij tien jaar, maar kon het jubileumevenement geen doorgang vinden. Dit jaar gelukkig wel”, aldus Edwin Zuidgeest, voorzitter van Topsport Westland. 

Meer dan vijftien regionale sportclubs hebben hun toezegging gedaan om hun club te promoten. Tussen 10.00 uur en 17.00 uur worden een drietal pleinen in Naaldwijk omgetoverd tot sportpleinen. Het Wilhelminaplein, het Havenplein en het Van Tijnplein, dat als hoofdplein wordt bestempeld. Ook zullen een aantal lege winkelpanden in winkelcentrum De Tuinen worden benut om binnensporten onder de aandacht te brengen. Het sportfestival wordt mede mogelijk gemaakt door Sportakkoord Westland. Onder meer WOS media draagt dit initiatief ook een warm hart toe.

Positieve reacties

Naaldwijker Erik Schilderman, met een achtergrond in de evenementenbranche is nu ruim twee jaar actief voor Topsport Westland en heeft nu de kartrekkersrol in dit evenement. Hij hoopt op veel belangstelling. “Na de aanschrijvingen aan de Westlandse clubs waren er veel positieve reacties. Sommige clubs lieten wel blijken het jammer te vinden dat het evenement nog midden in het sportseizoen valt. Zij zijn dan natuurlijk zaterdag zelf ook volop bezig en moeten ook nog vrijwilligers er voor vrij maken. Voor ons was er echter niet zo veel keus. Het plan was ergens in juni, maar door de druk op de gemeentelijke kalender werd het 14 mei.”

Stichting Topsport Westland steekt hierbij alle Westlandse kinderen dit keer de helpende hand toe. “Westland levert toch door de jaren telkens toptalenten af. De breedtesport is bij ons in Westland echter ook enorm belangrijk en een onderdeel van de samenleving. Vanuit de breedtesport groeien de talenten door naar de topsport. En wij moeten zorgen dat die aanvulling er blijft komen.”

Meer bewegen

Aad van der Valk, die namens Vitis Welzijn deel uitmaakt van het bestuur van de stuurgroep Sportakkoord Westland juicht het initiatief toe. “Het ultieme doel is om alle Westlanders in totaliteit meer aan het bewegen te krijgen. Als Vitis Welzijn hebben wij daar de verbindende rol om partijen tot elkaar te laten komen. Dan doen wij niet alleen bij sportverenigingen, maar ook bij professionele sportaanbieders, het onderwijs en doelgroepen met een beperking.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Ook stichting Filiorum Future helpt Westlandse getalenteerde jongeren op weg naar hun sportieve komst. Jaarlijks ondersteunen zij talenten met een financiële bijdrage. Ook deze stichting is aanstaande zaterdag aanwezig op het Van Tijnplein. Samen met Sportakkoord Westland en Topsport Westland delen zij allerlei informatie. Van der Valk, ook bestuurslid van Filiorum Future  roemt het organiserend vermogen in Westland en hoopt dan ook op een grote toeloop aan geïnteresseerden. “Het Westland staat bekend om zijn bereidwilligheid bij het organiseren van evenementen. Dit is weer één van. Het past perfect in de doelstellingen om mensen meer aan het bewegen te krijgen.”

Focus op gezondheid

Met meer dan vijftien inschrijvingen zitten het evenement ramvol. Schilderman: “In eerste instantie was twee jaar geleden het Wilhelminaplein gekozen als hoofdplein, maar de corona heeft de horeca daar aan meer terrasruimte geholpen, zodat wij moeten uitwijken naar het Van Tijnplein en dat is helemaal goed gekomen. Wij zij er helemaal klaar voor om alle Westlanders te ontvangen. Zij die zoeken naar een nieuwe sport, maar ook de ouderen die plannen hebben om te gaan sporten. Het moet een mix worden van zoeken naar iets leuks, met één focus; mensen in beweging krijgen met de focus op gezondheid.”

Podiumprogramma:

10.00 Opening met de burgemeester Arends en Dione Voskamp (Schaatsen) 

11.00 Jorel Boerboom (Motorsport)

11.30 Wethouder Pieter Varekamp 

12.00 Filiorum Future

12.30 Liam van Putten (Rugby)

13.00 Handbal dames Quintus

13.30 Sebastiaan Tempelaars (Krachtsport)

14.00 Menno Huizing (Wielersport)

14.30 Coen van Winden (Judo)

15.30 Sportakkoord

16.30 Trekking loterij Naaldwijkse sportwinkels en afsluiting

Afbeelding
Eind mei opent Plukkerij Framblij haar deuren Algemeen 25 mei, 10:50
Afbeelding
Bridger Marie den Heijer ontvangt NBB-onderscheiding Algemeen 25 mei, 10:49
Afbeelding
Heropbouw De Boetzelaer is Trespa project van het jaar Algemeen 25 mei, 10:18
Afbeelding
Monsternaar kreeg hartstilstand en fietst nu 550 kilometer naar Parijs Algemeen 25 mei, 10:05
Afbeelding
Nieuwe wethouders geïnstalleerd Algemeen 25 mei, 09:01
Afbeelding
Pijlers van de samenleving: ‘Daar kon ik echt mijn ei in kwijt’ Algemeen 25 mei, 07:53
Afbeelding
Nelleke Noordervliet in bieb Monster Algemeen 24 mei, 14:49
Afbeelding
Schapen scheren bij de Waterster Algemeen 24 mei, 13:16
Afbeelding
Paasstollenactie levert € 12.500 op voor Oekraïne Algemeen 24 mei, 11:58
Afbeelding
Dit jaar 3 grote verschillen Varend Corso met eerdere edities Algemeen 23 mei, 18:25
Afbeelding
Druiventuin Sonnehoeck vereeuwigd Algemeen 23 mei, 15:41
Afbeelding
Bibliotheek Kwintsheul past openingstijden aan Algemeen 23 mei, 14:37
Afbeelding
Nachtafsluitingen Heinenoordtunnel (A29) voor onderhoudswerkzaamheden Algemeen 23 mei, 11:50