Schaapjes trekken hun jas uit

Algemeen
Pauline van der Gaag-Vreugdenhil scheert de schapen van De Kreek.
Pauline van der Gaag-Vreugdenhil scheert de schapen van De Kreek. (Foto: PR)

De schapen van Kinderboerderij De Kreek in ‘s-Gravenzande zijn de afgelopen weken geschoren. Het warme weer van de afgelopen dagen is voor een schaap met haar dikke vacht van wol veel te warm. In de natte herfst, koude winter en het frisse voorjaar houdt die wol een schaap droog en warm. Gelukkig groeit elk jaar de vacht van schapen weer helemaal aan. Schapenwol kan gebruikt worden voor dekbedden, vloerkleden, truien etc. De vette wol kan gesponnen worden tot draden en daarna kan de draad geweven of gebreid worden.

De beheerster van De Kreek, Pauline van der Gaag-Vreugdenhil, heeft de afgelopen periode elke week een schaap geschoren. Ze schoor ze niet allemaal tegelijk: “Ik heb het best wel druk en daarnaast is het zwaar werk. Ik moet een schaap op zijn/haar kont zetten en deze schapen wegen circa 80 kilo. Daar heb je dus spierballen voor nodig. Ik ben best sterk,” zegt Pauline, “maar veel schapen na elkaar scheren - net als mijn vader deed, dat lukt mij niet.”


De ouderen onder ons herinneren zich misschien het ‘s-Gravenzandse schaapscheerdersfeest van weleer. De schapen kwamen door de Langestraat aangelopen en Cor Vreugdenhil schor alle aanwezige schapen. Hij demonstreerde op het Marktplein ook hoe het er vroeger aan toe ging met een speciale schaar. Het was een gezellige dag waar wol werd gesponnen (onder andere door Mw. van Alphen, Mw. van Geel en Mw. Vreugdenhil), er stonden folklore kraampjes, naast eet- en drinktentjes. “Ik was nog te jong om te scheren,” meldt Pauline, “maar hielp wel mee om schapen aan te geven en in bedwang te houden. Daarna hebben we nog jaren erna een klein schaapscheerdersfeest bij De Kreek gehouden.”