De Vaandeldrager van Rembrandt van Jan Hilgerson

Algemeen
Jan Hilgersons versie van Rembrandts Vaandeldrager
Jan Hilgersons versie van Rembrandts Vaandeldrager (Foto: Hans Samwel)

In de rubriek ‘Prent die u niet kent’ plaatsen we regelmatig oude en (misschien) onbekende prenten en platen van Westlandse taferelen. Maar deze keer doen we het net even anders. Nee, Rembrandt van Rijn was geen Westlandse schilder, maar Jan Hilgerson heeft diens Vaandeldrager wel erg mooi nagemaakt!

door Piet van der Valk

Jan Hilgerson, 1952, is een autodidactische hobby-kunstschilder van bekende werken die oorspronkelijke door oude meesters werden geschilderd. Niet dat hij van mening was dat hij het veel beter kon, maar het goede gevoel voor deze kunst zit in z’n genen. Want al ruim voor z’n 20ste maakte hij al z’n eerste eigen werken uit zijn vroege periode. Bij latere musea-bezoeken, toen hij meer tijd kreeg, trokken sommige werken daar zijn interesse. Maar omdat hij ook begreep dat deze stukken zelf aankopen niet zou gaan lukken, was de oplossing het zo goed mogelijk zelf te schilderen. Op die manier vormde hij langzaam hun woonkamer om tot een intiem en klein privé museum. Veel mensen kennen hem, maar weten niets van zijn grote hobby. Jan, gehuwd met Carla, zijn inmiddels empty nesters en je kan ze in Wateringen tegenkomen wanneer zij hun twee hazewindhonden uitlaten. Jan soms gekleed, in een lange groene jagersjas en bijpassende fraaie hoed.

Het formaat waarop hij schildert wordt bepaald door de definitieve plek aan de wand van hun warme en zacht rode woonkamer, die tevens gesierd wordt met prachtige, zelfgemaakte Tiffany werken. Er hangen inmiddels 23 eigen werken van bekende oude meesters als Pieter de Hoogh, Cornelis Springer, ook het Puttertje van Carel Frabritius, Kinderen der Zee van Josef Israëls en de Slapende Hond van Gerrit Dou, Rembrandt van Rijn en vele anderen.

De publiciteit over de aankoop van de Vaandeldrager van Rembrandt door het Rijksmuseum was de oorzaak dat Jan op het idee kwam deze op ware grootte te schilderen. De plaats in de woonkamer werd met Carla overlegd. En nu het echte schilderij op reis gaat langs diverse musea van alle provincies alvorens zijn nieuwe plek in het Rijksmuseum in te nemen. Hangt het ‘meesterstuk’ van Jan, naar het voorbeeld van Rembrandt, al op zijn definitieve plek in hun Wateringse woonkamer. Verkopen doet Jan niet, hij heeft ieder schilderij met zorg gemaakt en hoeft er niet zoals Rembrandt van te leven. Zie ook zijn website JanHilgerson.nl.

Bron: Gesprekken met Jan en de foto van Hans Samwel. Heeft u ook een prent, schilderij of bijzondere foto van onze Streek Westland, zoek dan contact via de mail, pamvdvalk@gmail.com.