Lezing over scheepmakers, schippers en schuiten

Algemeen
Meer dan 1600 tuinders hadden tussen 1900 en 1945 een schuit bij hun bedrijf.
Meer dan 1600 tuinders hadden tussen 1900 en 1945 een schuit bij hun bedrijf. (Foto: HVNH)

Op dinsdag 24 mei organiseert de Historische Vereniging Naaldwijk-Honselersdijk het eerste Historisch Café na de lockdown. Dit betreft een lezing met de titel ‘Westlandse scheepmakers, schippers en schuiten’.

Meer dan 1600 tuinders hadden tussen 1900 en 1945 een schuit bij hun bedrijf. Naast deze tuinders was er nog een forse beroepsgroep van schippers die de tuinders van grondstoffen voorzagen en schippers die de tuinbouwproducten naar de grote steden vervoerden. Deze enorme vloot van meer dan 2500 schuiten werd voornamelijk gebouwd en onderhouden door dertien scheepswerven in het Westland.

Aad van Zeijl, zoon van een scheepsbouwer in Honselersdijk, heeft dankzij diepgaand onderzoek een geheel nieuw beeld van de Westlandse schuit kunnen schetsen. De werf in Honselersdijk was voor hem een belangrijke historische bron. Met de gegevens die de werf tussen 1866 en 1924 leverde aan de gemeente Naaldwijk, was het mogelijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende Westlandse scheepstypes. Het belooft een zeer interessante lezing te worden.

De lezing wordt georganiseerd in het kerkgebouw van de Vrijzinnig Protestanten in Honselersdijk aan de Achter de Bergen 1. Dankzij een financiële bijdrage van Westland Cultuurweb is de lezing voor iedereen gratis toegankelijk. De zaal gaat open vanaf 19.30 uur en om 20.00 uur start de lezing.