Vader en voorzitter Antoon van Bommel zet dochter en lid Antoinette van Bommel in het zonnetje.
Vader en voorzitter Antoon van Bommel zet dochter en lid Antoinette van Bommel in het zonnetje. (Foto: Gerda Lugtenburg)

Antoinette van Bommel twirlt al 35 jaar

14 mei, 20:35 Algemeen

"Baton twirlen is een echte topsport", zegt de 43-jarige Antoinette van Bommel. Zij is al 35 jaar actief met de baton (twirlstok) en werd daarom door haar Heijdse vereniging The Maranto’s gehuldigd met een glazen aandenken met inscriptie.

Baton twirlen heeft veel weg van ritmische gymnastiek. Het is namelijk een combinatie van acro, dans en ballet maar dan met een baton. "Helaas verwarren veel mensen het baton twirlen met majorette en denken hierdoor dat het heel oubollig is. Het baton twirlen is zeker niet oubollig want baton twirlen is echte topsport."

Op achtjarige leeftijd werd Antoinette lid van de majorettegroep van de plaatselijke drumband Prins Bernhard in Monster, waar haar oudere zus Priscilla ook lid was. Toen Antoinette later over ging naar de maxi-groep werd zij gekozen als Miss-majorette. Ze werd in die tijd ook lid van The Charella’s in Delft.

Toen haar ouders Marga en Antoon van Bommel in 1994 de show-, dance-, & twirlvereniging The Maranto’s oprichtten in Ter Heijde, werd zij daar ook lid. Op een gegeven moment besloot ze geheel over te stappen naar The Maranto’s en gaf ze samen met haar zus Priscilla les, waarbij Antoinette aan de jongste leden baton twirl les gaf.

Antoinette begon kort na de oprichting van The Maranto’s met wedstrijden als solist en in het oudste twirlteam. In 1996 werd Antoinette Duits Kampioen tijdens de Open Duitse Twirl Kampioenschappen. Het baton twirlen ging zo goed dat zij samen met haar buurmeisje Astrid de Jonge besloot ook als duo aan twirlwedstrijden mee te gaan doen.

Dankzij haar dagelijkse trainingen bereikte ze op Nederlandse Kampioenschappen meerdere malen het erepodium. Samen met Astrid bereikte Antoinette twee maal de Europese Kampioenschappen. In 2002 werd Antoinette met Astrid als duo derde en wonnen zij brons in Tsjechië en in 2003 werd het duo Europees Kampioen in Engeland en brachten zij goud mee terug naar Ter Heijde.

Tot op heden is Antoinette van Bommel nog steeds actief bij The Maranto’s als instructrice en als baton twirlster. Ze vormt al een aantal jaren een Freestyle duo en een duo in Artistic Pair Adult N3 met Claudia Fresco. Met het duo Freestyle werd Antoinette samen met Claudia in 2020 Nederlands Kampioen en met Artistic Pair Adult de 2e plaats. Met een solo routine gaat Antoinette de vloer niet meer op maar is wel actief in het senior twirlteam van The Maranto’s.

Omdat Antoinette al ruim 35 jaar als baton twirlster actief is en een voorbeeld is voor anderen in de baton twirl sport besloot de Westlandse Twirl Vereniging haar nu te huldigen. Uit handen van de voorzitter, haar vader Antoonm kreeg ze een aandenken en een bos bloemen. 

Afbeelding
Eind mei opent Plukkerij Framblij haar deuren Algemeen 25 mei, 10:50
Afbeelding
Bridger Marie den Heijer ontvangt NBB-onderscheiding Algemeen 25 mei, 10:49
Afbeelding
Heropbouw De Boetzelaer is Trespa project van het jaar Algemeen 25 mei, 10:18
Afbeelding
Monsternaar kreeg hartstilstand en fietst nu 550 kilometer naar Parijs Algemeen 25 mei, 10:05
Afbeelding
Nieuwe wethouders geïnstalleerd Algemeen 25 mei, 09:01
Afbeelding
Pijlers van de samenleving: ‘Daar kon ik echt mijn ei in kwijt’ Algemeen 25 mei, 07:53
Afbeelding
Nelleke Noordervliet in bieb Monster Algemeen 24 mei, 14:49
Afbeelding
Schapen scheren bij de Waterster Algemeen 24 mei, 13:16
Afbeelding
Paasstollenactie levert € 12.500 op voor Oekraïne Algemeen 24 mei, 11:58
Afbeelding
Dit jaar 3 grote verschillen Varend Corso met eerdere edities Algemeen 23 mei, 18:25
Afbeelding
Druiventuin Sonnehoeck vereeuwigd Algemeen 23 mei, 15:41
Afbeelding
Bibliotheek Kwintsheul past openingstijden aan Algemeen 23 mei, 14:37
Afbeelding
Nachtafsluitingen Heinenoordtunnel (A29) voor onderhoudswerkzaamheden Algemeen 23 mei, 11:50