Westlandse fietsen voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen
De Oekraïense Anastasia ontvangt de eerste fiets.
De Oekraïense Anastasia ontvangt de eerste fiets. (Foto: PR)

Meer dan 150 in Westland verblijvende Oekraïense vluchtelingen hebben zaterdag een eigen fiets gekregen. Dat gebeurde op initiatief van de Stichting Westland voor Oekraïne in samenwerking met ISW Westland en de drie rotaryclubs Westland, Westland Polanen en Wateringen.

De bedoeling van de actie is om vluchtelingen een bredere wereld te geven dan bij het rondwandelen. De meesten verblijven in het Fletcher hotel of bij FlexHome in Naaldwijk en in vakantiepark Vlugtenburg in ’s-Gravenzande.

De eerste fiets werd bij ISW Westland Vakcollege aan de Hoge Woerd aangeboden aan de jonge moeder Anastasia en haar zoontje uit Kiev. Zij zijn anderhalve maand geleden naar Westland gekomen.

Na de oproep van de Stichting voor Oekraïne hebben de rotaryclubs de afgelopen weken overal en nergens tweedehandsfietsen opgeduikeld. Reparatie en opknappen zijn daarna uitgevoerd door leerlingen van ISW Westland Vakcollege. Zaterdag hebben ook leden van de rotaryclubs daarbij geholpen.

De belangstelling bleek zeer groot, binnen een uur waren ze uitgedeeld. De nieuwe fietsers moesten wel eerst op het schoolplein een rondje maken op een parcours om even te wennen.

Omdat niet alle vluchtelingen konden worden voorzien is via ISW Westland Vakcollege een wachtlijst aangelegd. Westlanders die nog een (vooral dames)fiets over hebben wordt gevraagd die te brengen naar ISW Westland Vakcollege aan de Hoge Woerd in Naaldwijk.