Met de hond naar het strand: waar mag dat (niet)?

Algemeen
Van 15 mei tot 15 september gelden er andere regels voor viervoeters.
Van 15 mei tot 15 september gelden er andere regels voor viervoeters. (Foto: Ivo Braggaar)

Het strandseizoen is weer begonnen! En dat is óók goed nieuws voor trouwe viervoeters die wel van een frisse duik houden. Maar op welke Westlandse stranden zijn honden welkom in het zomerseizoen, en op welke stranden niet?

Hoewel honden het grootste deel van het jaar welkom zijn op alle stranden in Westland, gelden er in het zomerseizoen (van 15 mei tot 15 september) extra regels en beperkingen voor het gebruik van het strand. Die regels verschillen per strandopgang.

Monster
Op het strand van Monster zijn honden in de zomer welkom ten noorden (of rechts van) strandopgang Molenslag. Honden mogen hier ook loslopen. Dit gebied loopt tot aan de grens met Kijkduin in Den Haag. Gaat u links van deze opgang het strand op, dan mag u uw hond niet meenemen.

Bij Slag Watertoren zijn honden het hele jaar welkom aan beide kanten van de opgang, ook hier hoeven zij niet worden aangelijnd. Dit geldt ook voor de strandopgang Slag Schelppad. Loopt u vanaf daar in de richting van Hoek van Holland, dan zijn honden toegestaan tot aan de noordkant van opgang Molenslag. Loopt u richting Den Haag, dan zijn honden toegestaan tot aan de grens met het strand van Kijkduin. 

Ter Heijde

In de periode van 15 mei tot 15 september zijn in Ter Heijde honden niet toegestaan ter hoogte van strandopgang Karel Doornmanweg. In het laagseizoen zijn viervoeters hier wel welkom. 

Betreedt u het strand vanaf de andere opgang in Ter Heijde, bij de Strandweg, dan mag uw hond wel met u mee, mits u aan de linkerkant van de opgang blijft. Hier hoeven honden tevens niet worden aangelijnd. 

‘s-Gravenzande

In ‘s-Gravenzande zijn honden welkom ten zuiden van (of aan de linkerkant van) de strandopgang Vlugtenburg. Uw hond mag hier los lopen. Rechts van deze strandopgang zijn honden niet toegestaan van 15 mei tot 15 september. 

Bij Slag Beukel mogen honden rechts van de opgang het strand op, ook wanneer zij niet worden aangelijnd. Vanaf hier kunt u een heel stuk wandelen, namelijk tot aan de zuidkant van de strandopgang aan de Strandweg in Ter Heijde. Links van Slag Beukel zijn honden niet welkom van 15 mei tot 15 september, de rest van het jaar wel.

Aan de rechterkant van het strand bij de strandopgang bij Arendsduin is het ook het hele jaar door toegestaan om uw hond mee te nemen. Honden mogen hier los lopen. Vanaf hier kunt u wandelen tot aan Slag Beukel. Let op, want het strand is via deze opgang slechts te voet of met de fiets bereikbaar. 

Op de meeste stranden in Westland is uw hond in het zomerseizoen dus van harte welkom. Ook hoeft u op de meeste plaatsen uw hond niet aan te lijnen, maar wees gewaarschuwd: er geldt wél te allen tijde een opruimplicht. Die opruimplicht geldt bovendien voor de uitwerpselen van alle dieren, dus ook bijvoorbeeld van paarden. Doet u dit niet, dan riskeert u een hoge boete. 

Meer informatie over de stranden, parkeren, en extra regels in het zomerseizoen vindt u hier.