Tarek Hopman (business manager HVC) slaat champagnefles op de boorbeitel stuk.
Tarek Hopman (business manager HVC) slaat champagnefles op de boorbeitel stuk. (Foto: Carel Kramer)

Start boorwerkzaamheden aardwarmte Maasdijk

Algemeen

Glanzend paars: een beitel zo hard als diamant, een champagnefles en een stralende zon. Ingrediënten voor de start van de eerste boring van Aardwarmte Maasdijk.

Met het stukslaan van de champagnefles is de boorkop traditioneel ingewijd. De boring van de eerste put tot een diepte van 2,9 kilometer startte deze week.

De afgelopen weken is aan de Lange Kruisweg in Maasdijk de boortoren opgebouwd. HVC realiseert hier samen met warmtecoöperatie Maasdijk een aardwarmteproject. Tachtig glastuinbouwondernemers worden bij een positief boorresultaat over anderhalf jaar op duurzame aardwarmte aangesloten. Het gaat om zo’n vijfhonderd hectare aan kassen met groenten, planten en bloemen. Dat is vergelijkbaar met de oppervlakte van 333 voetbalvelden en staat gelijk aan het gasverbruik van meer dan vijftigduizend huishoudens.

Drie doubletten

In totaal worden zes putten (drie doubletten) achter elkaar geboord. Daarbij bevinden de putten zich bovengronds enkele meters naast elkaar. De putten worden schuin geboord waardoor ondergronds op diepte een grote afstand is tussen de putten onderling (1,5 tot 2 kilometer). Geologisch onderzoek toont aan dat in deze ondergrond de Alblasserdam aardlaag geschikt is voor de winning van aardwarmte, de boringen leveren het bewijs in welke mate de ondergrond geschikt is. De boring neemt per put ongeveer een maand in beslag, is de verwachting. Dus voor zes putten in totaal een halfjaar.

In stappen boren

“Het boorproces voor de eerste put is in twee stappen opgedeeld. Bij het boren gaat er eerst een buis de grond in tot een diepte van ongeveer 1200 meter. Daarna starten we met het boren tot een lengte van 3200 meter. De putten worden geheel voorzien van binnenbuizen van glasfiber epoxy (GRE). Ze zijn hierdoor langdurig beschermd tegen corrosie. Deze innovatieve aanpak is leidend voor het putontwerp in de geothermie, vertelt Gerrit Schurink (boormanager HVC). “Dit wordt de standaard en is een grote stap voorwaarts in kwaliteit en betrouwbaarheid van geothermiebronnen in Nederland. Met deze Industriestandaard Duurzaam Putontwerp garandeert de sector dat aardwarmte veilig en verantwoord kan worden gewonnen zonder risico voor de drinkwatervoorziening.”

Het belang van de well test

Als de eerste twee boringen zijn gedaan, volgt een well test. Dit is om te kijken of de temperatuur en opbrengst het verwachte vermogen opleveren. De prognose is dat de drie doubletten gezamenlijke ongeveer 50 MWth warmte kunnen produceren. Ruim voldoende voor de tachtig telers. Daarnaast wordt onderzocht of ook woonwijken, zoals Waelpolder, kunnen aansluiten.

Hoe werkt aardwarmte?

Bij aardwarmte wordt warm water uit de grond gepompt en gebruikt om woningen, kassen en gebouwen te verwarmen. Hiervoor zijn 2 putten nodig, ook wel een doublet genoemd. Via de productieput wordt water omhoog gepompt, waarbij de warmte via een warmtewisselaar wordt overgedragen aan het warmtenet. Via de injectieput gaat het afgekoelde water weer terug de grond in. De warmte wordt via het lokale warmtenet verspreid voor gebruik in woningen, gebouwen en kassen.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Westland

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Uitreiking cheques Kringloopwinkel Habbekrats Algemeen 1 jul, 12:00
Afbeelding
Drie voertuigen uitgebrand en beschadigd in Monster Algemeen 1 jul, 11:36
Afbeelding
Oranjecomité en BIZ twisten nog zonder tussenkomst burgemeester Algemeen 1 jul, 11:20
Afbeelding
Rondleiding bij Dr. Green aloë vera Algemeen 1 jul, 11:13
Afbeelding
Het gaat goed met de padden in ons gebied, behalve in Monster en Hoek van Holland Algemeen 1 jul, 09:46
Afbeelding
Gratis cursus Digisterker Algemeen 1 jul, 09:04
Afbeelding
Nieuwe algemeen directeur voor CombiVliet Algemeen 1 jul, 07:38
Afbeelding
Syl en Lin dragen ‘Appie’ over aan Romi: Algemeen 1 jul, 06:43
Afbeelding
Vrijwilligers draaien vast in bureaucratische molens voor hulp aan Oekraïners Algemeen 30 jun, 18:41
Afbeelding
Informatieavond over prostaatkanker Algemeen 30 jun, 17:05
Afbeelding
Zwangerschap geen roze wolk door stress? Vanaf vrijdag 1 juli helpt JGZ aanstaande ouders Zorg 30 jun, 15:30
Afbeelding
Tuinbouw Jongeren Westland praat over toekomst sector Algemeen 30 jun, 14:49
Afbeelding
CDA Westland steunt #MetHetOV Algemeen 30 jun, 13:57
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief