Afbeelding
(Foto: PR)

Tijdens Bunkerdag gaat Atlantikwall-erfgoed voor één dag open

Algemeen

Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 28 mei is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

Het Vinetaduin herbergt een voor Nederland unieke combinatie van vier lagen krijgsgeschiedenis uit de 20e eeuw. Bezoekers wandelen door het natuurgebied langs de verschillende bunkers en bezoeken een ondergronds gangenstelsel. Bij de nabijgelegen MarkoStand vinden we ook een klein gangenstelsel. Met zaklamp kunnen bezoekers op onderzoek uit. In ’s-Gravenzande zijn Stelling 34 en 46 dit jaar voor het eerst geopend voor publiek.

De Markostand, een grote commandobunker (type M152), maakte onderdeel uit van het hoofdkwartier van de Duitse Marine kustartillerie in Hoek van Holland. Vanuit deze bunker werden alle Marine kustbatterijen van de ‘Festung Hoek van Holland’ geleid, waaronder ook de naastgelegen kustbatterij ‘Vineta’. Het natuurgebied wordt opengesteld en kun je op eigen gelegenheid via de aangegeven paden langs de vele bunkers lopen. Bunker Bremen en Bunker Hamburg bevinden zich in het Vinetaduin zijn ingericht als museum. Fort 1881 had tijdens de oorlog de taak om de Duitse soldaten van brood te voorzien. Nu biedt het een perfecte uitvalsbasis om even bij te komen van alle bunkerbezoeken.

In ’s-Gravenzande zijn Stelling 34 en Stelling 46 voor het eerst te bezoeken tijdens Bunkerdag. De stellingen behoorden tot het buitenste landfront van de Festung Hoek van Holland. Over de voormalige tankgracht is een varende pendeldienst die bezoekers door het typische Westlandse kassenlandschap meeneemt. Bij de Intratuin zijn vier bunkers van Sperre Arendsduin te bezoeken. Er worden doorlopend rondleidingen verzorgd.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties. Kaarten kosten € 7,50 voor volwassenen en € 4 voor kinderen onder 12 jaar. 

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Westland

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Uitreiking cheques Kringloopwinkel Habbekrats Algemeen 1 jul, 12:00
Afbeelding
Drie voertuigen uitgebrand en beschadigd in Monster Algemeen 1 jul, 11:36
Afbeelding
Oranjecomité en BIZ twisten nog zonder tussenkomst burgemeester Algemeen 1 jul, 11:20
Afbeelding
Rondleiding bij Dr. Green aloë vera Algemeen 1 jul, 11:13
Afbeelding
Het gaat goed met de padden in ons gebied, behalve in Monster en Hoek van Holland Algemeen 1 jul, 09:46
Afbeelding
Gratis cursus Digisterker Algemeen 1 jul, 09:04
Afbeelding
Nieuwe algemeen directeur voor CombiVliet Algemeen 1 jul, 07:38
Afbeelding
Syl en Lin dragen ‘Appie’ over aan Romi: Algemeen 1 jul, 06:43
Afbeelding
Vrijwilligers draaien vast in bureaucratische molens voor hulp aan Oekraïners Algemeen 30 jun, 18:41
Afbeelding
Informatieavond over prostaatkanker Algemeen 30 jun, 17:05
Afbeelding
Zwangerschap geen roze wolk door stress? Vanaf vrijdag 1 juli helpt JGZ aanstaande ouders Zorg 30 jun, 15:30
Afbeelding
Tuinbouw Jongeren Westland praat over toekomst sector Algemeen 30 jun, 14:49
Afbeelding
CDA Westland steunt #MetHetOV Algemeen 30 jun, 13:57
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief