Rina Duijnisveld zit nog lang niet alleen achter de geraniums.
Rina Duijnisveld zit nog lang niet alleen achter de geraniums. (Foto: Charles Jungschlager)

Pijlers van de samenleving: ‘Daar kon ik echt mijn ei in kwijt’

Algemeen

Rina Duijnisveld (70) zit nog lang niet stil. Ze doet vrijwillig belastingaangiftes en administratie, heeft een minibieb en is sinds kort maatje van een jongetje via Vitalis Maatjes. “Ik had mezelf in gedachten al aan dat jongetje gekoppeld.”

Linda van der Klooster

Rina Duijnisveld ging met pensioen. Ook zou haar vrijwilligerswerk stoppen. “We passen een keer per 14 dagen op de jongsten van onze vijf kleinkinderen”, vertelt ze. “Ik had dus tijd over en keek op www.westlandvoorelkaar.nl. Want alleen achter de geraniums in je huis zitten is ook niets.”

Rina is altijd een bezig bijtje geweest. “Ik ben in een groot gezin opgegroeid als een na oudste. Ik moest mijn moeder helpen, maar werkte ook in een modezaak, als coupeuse. Net als mijn zus wilde ik leren, maar talen waren voor mij een probleem. In die tijd waren drie vreemde talen verplicht.”

Eenmaal getrouwd ging Rina de avondmavo doen. “Toen was nog maar een vreemde taal verplicht. Mijn man paste op de kinderen. Daarna heb ik gelijk de havo er achteraan gedaan. Ik ben de kant van boekhouding verder gaan ontwikkelen en ging werken op een accountantskantoor. Daar lag mijn hart helemaal. Uiteindelijk ben ik de kant van arbeidsrecht op gegaan en gaf ik advies tot mijn 68e. Daar kon ik echt mijn ei in kwijt.”

Activiteiten

Na meer dan 25 jaar ging Rina’s vrijwilligerswerk als penningmeester en bestuurslid bij het plaatselijk buurthuis stoppen, omdat dat sluit. Op de vrijwilligerswebsite van Vitis Welzijn zag Rina een oproep van Vitalis Maatjes. Die stichting koppelt kinderen tussen 5 en 18 jaar aan een volwassen vrijwilliger. Samen trekken ze een jaar tot anderhalf jaar lang regelmatig een paar uur met elkaar op en doen ze gezellige activiteiten. “In mijn dorp De Lier zocht Vitalis een maatje voor een jongetje met Poolse ouders. Dat paste goed, vond ik. Het gezin woont bij mij in de buurt, ik heb speelgoed in huis en ik ben die leeftijd gewend.”

Rina meldde zich aan en had een intakegesprek. “Ze vroegen veel. Je levensverhaal en waarom je dit wil doen. Ik had mezelf in gedachten al aan dat jongetje gekoppeld. Dat was eigenlijk niet de bedoeling omdat Vitalis dat normaal gesproken doet. Het paste wel, dus werden we gekoppeld.”

Leuke middag

Rina en haar man kregen een informatieboekje met Tien Gouden Hoofdregels. “Ik kon me daar goed in vinden. De eerste regel is dat de vrijwilliger streeft naar een positief contact. Het doel is onbezorgde uren voor het kind. Je hoeft niets speciaals te doen, alleen zorgen dat hij het naar zijn zin heeft. Het is absoluut niet de bedoeling dat je een opvoedende taak krijgt.”

Het was toch wennen. “Ik ging het teveel als een opdracht zien. Hij spreekt Nederlands, maar zijn ouders praten meestal Pools tegen hem. Die taalovergang is een beetje een probleem. Hij moet leren op andere plaatsen Nederlands te praten. Het is de bedoeling dat dat vanzelf tijdens het spelen gaat. Ik was er te serieus in. Bij de terugkoppeling zei mijn begeleidster ‘laat het los, geniet, ontspan en dan loopt het vanzelf.’ Dat was een goed advies. Als hij iets niet begrijpt, dan vraagt hij wat je bedoelt. Heel goed van hem.”

Na vier ontmoetingen tekende Rina een overeenkomst. “Het klikte. Hij is een beetje een druk kind, maar je laat hem in zijn waarde en doet met hem mee. We hebben nogal wat speeltuintjes in de buurt en we hebben een voetbal. Dat gaat goed. En ondertussen heb je dan een gesprek.”

Rina is erg tevreden over de begeleiding vanuit Vitalis Maatjes. “Ik krijg goede adviezen en al mijn vragen zijn beantwoord. Je hebt ook ZOOM-gesprekken met andere maatjes. Dat is handig want dan kun je van elkaar leren.”

Minibieb

Ook heeft Rina een minibieb opgestart. “Die heet ‘t Achterom. Lezen is een hobby, dan hou je wel eens boeken over. Toen ik jarig was kwam mijn zoon met de minibieb. Die wordt gebruikt. Het is op een goed belopen route. Ik ga hem nog aanmelden op sites.”

Om ook haar boekhoudkundige kennis niet verloren te laten gaan, is Rina dit jaar begonnen met het doen van belastingaangiftes via Vitis Welzijn. “Zo leer ik ook mensen uit mijn eigen woonplaats beter kennen.”

Rina heeft ook afgesproken administratie te gaan doen voor Vitis Welzijn. “Ik ben beschikbaar voor losse opdrachten. Ik wil geen vaste dagen, want dan vind ik het op werken lijken. Nu geef ik af en toe administratieve ondersteuning op tijden die mij uitkomen.”

Ook een bezig bijtje op zoek naar leuk vrijwilligerswerk? Vindt het op www.welzijnvoorelkaar.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Verhalen over het vrachtvervoer op de Lee Algemeen 2 dec, 11:41
Afbeelding
Wethouders bezoeken De Jong Verpakking Algemeen 2 dec, 09:04
Afbeelding
Pop-up pannenkoeken leveren meer dan 5000 euro op Algemeen 2 dec, 09:00
Afbeelding
Meezing kerstconcert met De Waterlanders Algemeen 1 dec, 21:11
Afbeelding
Kerstconcert door Kamerkoor Couleur Vocale Algemeen 1 dec, 15:00
Afbeelding
Quinn en Huub uit Zuid-Holland provinciewinnaars Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing Sport 1 dec, 13:41
Afbeelding
44 verenigingen uit Westland cashen met Grote Clubactie Sport 1 dec, 12:20
Afbeelding
Renovatie Wateringse molen stapje dichterbij Algemeen 1 dec, 10:29
Afbeelding
Afsprakenkader Emissieloze kas werkt tot 2027 aan verbetering waterkwaliteit Algemeen 1 dec, 10:26
Afbeelding
Oproep aan minister Adema: ‘Kom met verduurzamingsfonds voor tuinbouw’ Algemeen 1 dec, 09:40
Afbeelding
Sportwethouder Anko Goudswaard trapt SantaRun af Algemeen 1 dec, 09:33
Afbeelding
Twee gewonden na ongeval op Burgemeester Elsenweg in Naaldwijk Video 30 nov, 19:47
Afbeelding
Fietsster gewond na aanrijding, automobilist rijdt door Galgeweg ‘s-Gravenzande 112-nieuws 30 nov, 17:34
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief