Monsternaar kreeg hartstilstand en fietst nu 550 kilometer naar Parijs

Algemeen
Maarten Boon uit Monster op de fiets.
Maarten Boon uit Monster op de fiets. (Foto: PR)

In vier dagen tijd van Den Haag naar de Eiffeltoren in Parijs. Monsternaar Maarten Boon legt, nadat  hij eerder een hartstilstand tijdens het fietsen kreeg, deze tocht van 550 kilometer af. Samen met andere deelnemers heeft hij bijna een ton aan euro’s bij elkaar gebracht voor onderzoek naar hart-en vaatziekten.

Met het geld dat wordt opgehaald met de fietstocht doen wetenschappers onderzoek naar oplossingen om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en beter te behandelen. Het fietsevenement, met de naam Cycle Paris, vindt plaats van 26 tot en met 30 mei.

Hartgezondheid

De fietsers dragen niet alleen bij aan onderzoek, maar ook aan de (eigen) hartgezondheid. Bewegen verlaagt de bloeddruk en de kans op hart- en vaatziekten. Waarom dit belangrijk is, weten deelnemers maar al te goed. Zonder uitzondering hebben zij iets met het hart. Eventmanager Anna Koster van de Hartstichting: “De ene staat als zorgverlener aan het bed, een ander fietst mee omdat die iemand kent die werd getroffen door een hartaandoening. Maar ook mensen die zelf patiënt werden, doen mee. Iedereen heeft een verhaal. Eenmaal onder de Eiffeltoren houdt niemand het droog. Dat is echt een kippenvelmoment.”

Steentje bijdragen

Maarten Boon uit Monster is een van die deelnemers met een verhaal. Boon: “Zeven jaar geleden kreeg ik tijdens een toertocht plotseling een hartstilstand. Ik heb ontzettend veel geluk gehad; door adequaat reagerende medefietsers en hulpverleners, kan ik het nog navertellen. En kon ik nu de 550 kilometer naar Parijs afleggen. Dit is iets waar ik nog steeds erg dankbaar voor ben. Door mee te doen, wil ik mijn steentje bijdragen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten.”

Etappes

De tocht verloopt langs verschillende etappes van zo’n 125-175 km. Elke dag fietsten de deelnemers zo’n 6 tot 8 uur. “De eerste etappes kennen amper hoogtemeters en zijn daarom wat langer. Maar bij de laatste etappes moeten de fietsers flink op de pedalen. Daarom hebben we deze wat korter gemaakt,” vertelt Anna Koster van de Hartstichting.