Eerste ‘A Swingin’ Affair’ in 15 jaar

Algemeen
'A Swingin' Affair' werd in 2005 voor het laatst gehouden op het Wilhelminaplein in Naaldwijk.
'A Swingin' Affair' werd in 2005 voor het laatst gehouden op het Wilhelminaplein in Naaldwijk. (Foto: PR)

Vrijdagavond 8 juli vindt in ‘Nederland Drie’ in Wateringen de eerste ‘A Swingin’ Affair’ in 15 jaar plaats. We spreken erover met organisatoren Léon Fransen, Wilfred Fransen en Peter van Gelder.

Dit onderscheidende Westlandse festival werd vanaf 2001 vijf keer eerder georganiseerd. “Het was in 2001, toen we het idee hadden om een kleinschalig festival te organiseren in de bovenzaal van toenmalig café ‘Ouwe Droog’ in Naaldwijk. We hadden een dansgroep, een DJ, een sixties band en speelden zelf met onze eigen band. Onze troef erbij was dat we die avond een reünie van de Westlandse band ‘The Francis Brothers’ wisten te organiseren.” “Onze vaders speelden daarin”, aldus Léon en Wilfred, “dus die lijnen waren vrij kort”. Die avond werd een enorm succes. “We hadden de kaarten wel twee keer kunnen verkopen.”

Ballroom

Dat smaakte naar meer en dus besloten ze het grootser aan te pakken. Ze huurden theater ‘De Naald’ af, richtten een stichting op, gingen op zoek naar sponsors en mobiliseerden vrijwilligers. Ook stelden ze een programma samen van bands en acts die je normaal nooit op één avond tegenkomt. “Het werd een mix van muziek en theater, waarbij de grote zaal van het theater compleet werd omgetoverd tot jaren 20 ballroom. Het werd een grote organisatie met een behoorlijk budget. Maar ook hier een groot succes, tot succesvolle recensies in de regionale pers aan toe. We verkochten alle 500 kaarten en ook die avond waren ‘The Francis Brothers’ onze grootste publiekstrekker.”

Ook het jaar erna een ‘A Swingin’ Affair’ met vergelijkbare opzet in het theater. “Dat jaar moesten we die 500 kaarten verkopen zonder The Francis Brothers als grootste naam.” Ze organiseerden daarom een grote publicitaire stunt op het Wilhelminaplein. In de feestweek mochten ze op de drukke vrijdagavond het Wilhelminaplein tien minuten overnemen. Het werd een strak geregisseerde ‘flashmob’ met Spaanse sterren in een Rolls Royce en 150 fans die allemaal op hetzelfde moment in extase raakten. “Ook dat jaar verkochten we theater De Naald uiteindelijk helemaal uit”, aldus de drie organisatoren van weleer. 

Eerste uur

Op zoek naar nieuwe uitdagingen, sloegen ze een jaar over om in 2005 een gratis ‘A Swingin’ Affair’ op het Wilhelminaplein in Naaldwijk te organiseren. Ook daar veel positiviteit, aansprekende aankleding en een divers programma. “Onze vrijwilligersgroep bestond toen uit 85 personen. Vanuit de edities in ‘De Naald’ hadden we zulke goede banden met sponsors, dat we die editie voor het goede doel konden organiseren.” Ze organiseerden het festival daarna nog één keer in vergelijkbare opzet op het Wilhelminaplein in 2007. “Daarna zijn we andere dingen gaan doen, zoals het organiseren van het Boerol festival.” 

Nu, 15 jaar later, organiseren de initiatiefnemers van het eerste uur het festival opnieuw. Dit in een opzet die doet denken aan die eerste editie, inclusief bevriende bands en acts. “We hebben ‘Horizontal Side Members’ met eigen indie popsongs op sixties fundament. ‘Corina Boone featuring Bojev’ spelen voor het eerst sinds 2009 eigen songs. Michel van der Helm is er als singer songwriter. Schilder en dichter Dirk den Hoed exposeert nieuwe werken en draagt voor. DJ Billy Varna draait het allemaal aan elkaar”, aldus de organisatoren. “En het leuke is dat ook the Francis Brothers kort op het podium te zien zullen zijn.” Kaartjes kosten € 5 euro en zijn te verkrijgen via de website www.nederlanddrie.nl/programma.