Meer banen in regio Haaglanden, maar tóch onzekerheid op de arbeidsmarkt

Algemeen
De coronacrisis leerde dat er altijd tekorten blijven bestaan in beroepsgroepen zoals techniek, ICT, onderwijs en zorg.
De coronacrisis leerde dat er altijd tekorten blijven bestaan in beroepsgroepen zoals techniek, ICT, onderwijs en zorg. (Foto: Pixabay)

UWV verwacht dat de werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio Haaglanden dit jaar verder herstelt. Vooral in de uitzendbranche en de horeca ontstaan meer banen. De economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne, inflatie en dalende koopkracht zorgen wel voor toenemende onzekerheid. Hierdoor neemt naar verwachting de banengroei in 2023 af. Dit blijkt uit de UWV Arbeidsmarktprognose 2022 – 2023.

“In heel 2021 groeide de economie van de regio met vier procent. De verwachting is dat in 2022 en 2023 de economische groei in Nederland onder druk komt te staan. Dit heeft gevolgen voor de arbeidsmarkt”, geeft Jean-Paul Biever, arbeidsmarktadviseur bij UWV, aan. “Uiteraard is de toekomst met veel onzekerheden omgeven. Vooralsnog is de verwachting dat er minder banen bijkomen. De krapte op de arbeidsmarkt verdwijnt daarmee niet.”

Er blijven tekorten bestaan in techniek, ICT, onderwijs en zorg

“De economische terugval door corona in 2020 heeft laten zien dat tekorten blijven bestaan in beroepsgroepen zoals techniek, ICT, onderwijs en zorg. Het blijft ontzettend belangrijk voor alle partijen op de arbeidsmarkt om zich in te blijven zetten om vraag en aanbod goed op elkaar aan te sluiten.“

Vooruitzichten korte termijn goed

Dit jaar zal er nog niet veel veranderen op de arbeidsmarkt. De vooruitzichten voor de economie en de arbeidsmarkt zijn op korte termijn gunstig. De werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio Haaglanden blijft groeien, nadat deze in 2021 alweer op het niveau van voor de coronacrisis was gekomen. In de jaren 2022 en 2023 groeit het aantal banen van werknemers door met 10.100 (2,2%) en komt uit op 477.700. 

Vanaf 2023 periode van onzekerheid

Deze banengroei wordt voor een belangrijk deel in 2022 gerealiseerd. Vanaf 2023 breekt een periode van onzekerheid aan. Voor 2023 wordt nu nog een kleine groei verwacht, maar of dit gaat uitkomen is hoogst onzeker.

Banengroei in meeste sectoren

Volgens de prognoses neemt in 2022 en 2023 de werkgelegenheid toe. In de arbeidsmarktregio Haaglanden groeit vooral het aantal banen van werknemers in de uitzendbranche, horeca, specialistische zakelijke diensten, onderwijs en bouwnijverheid. De uitzendbranche werd hard getroffen door de coronacrisis, maar maakt nu weer een sterke groei door. De uitzendbranche behoort samen met openbaar bestuur en zorg en welzijn tot de drie grootste sectoren in de arbeidsmarktregio Haaglanden. 

Eind 2023 nog niet zoveel banen in horeca als voor coronacrisis

Ook de horeca werd sterk getroffen door corona. De verwachting is niet dat het aantal banen in deze sector eind 2023 weer op het niveau zal zijn van voor de coronacrisis.


Arbeidsmarktprognose van UWV voor de Arbeidsmarktregio Haaglanden 2021-2023 naar sector: in de meeste sectoren neemt het aantal banen toe. In Groothandel, Vervoer en opslag, Detailhandel en Overige diensten neemt het aantal juist af. - Pennings, Sonja (S.M.)

Krimp in vervoer en opslag en detailhandel

Niet in alle sectoren groeit de werkgelegenheid. In de arbeidsmarktregio Haaglanden blijft de werkgelegenheid in industrie en groothandel per saldo op een gelijk niveau. De krimp en groei in deze sectoren wisselen elkaar af. De aandacht binnen de regio voor de industrie vergroot de groeikansen. De industrie blijft overigens wel een conjunctuurgevoelige sector met afhankelijkheid van internationale ontwikkelingen, zoals de oorlog in Oekraïne.

Industrie afhankelijk van internationale ontwikkelingen, zoals oorlog in Oekraïne

Het aantal banen van werknemers neemt in de jaren 2022 en 2023 af in sectoren als vervoer en opslag, detailhandel en overige diensten. De oorlog in Oekraïne verstoort internationale ketens van productie en transport. Dit heeft vervolgens nadelige effecten heeft op de sector vervoer en opslag. Hetzelfde geldt voor de beperkingen die optreden door het relatief grote beslag op de beschikbare ruimte en de kosten daarvan. Ook staat de werkgelegenheid in de detailhandel onder druk door toenemende concurrentie van het online kanaal.

Grootste groei buiten Randstad

In heel Nederland groeit in 2022 en 2023 het aantal banen – van werknemers en zelfstandigen samen - met 2,7% en komt uit op 11,2 miljoen, waarvan 8,8 miljoen werknemersbanen en 2,4 miljoen zelfstandigen. De banengroei van werknemers doet zich naar verwachting voor in alle regio’s in Nederland. Opvallend is dat de grootste groei buiten de Randstad zit. De drie regio’s met de grootste groei van het aantal werknemersbanen zijn Flevoland (3,7%), Midden-Brabant (3,5%) en Zuidoost-Brabant (3,2%). De minste groei zit in Midden-Limburg (1,1%), Zuid Kennemerland en IJmond (0,9%) en Zuid-Limburg (0,7%).

Onzekerheid in prognoses

Prognoses over de arbeidsmarkt zijn altijd onderhevig aan economische ontwikkelingen en onzekerheden. De UWV-arbeidsmarktprognose 2022 - 2023 laat nog wel een positief beeld zien voor de arbeidsmarkt, maar de oorlog in Oekraïne werpt wel een schaduw over de prognose waardoor deze extra onzeker is.

Geen einde aan de krapte

De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt is veelal een structureel probleem en zal de komende jaren nog blijven bestaan. UWV verwacht dat landelijk het aantal vacatures in 2022 nog toeneemt. De afname van de economische groei zorgt in 2023 naar verwachting voor minder vacatures. De krapte wordt hierdoor iets minder, maar blijft onverminderd aanwezig in de meeste beroepsgroepen.