Bjørn Jenezon houdt van het verhaal en de emotie in metalmuziek en hij helpt graag andere mensen.
Bjørn Jenezon houdt van het verhaal en de emotie in metalmuziek en hij helpt graag andere mensen. (Foto: Wolfgang van der Hoek)

Pijlers van de samenleving: ‘Je moet verder luisteren dan het geschreeuw’

Algemeen

Bjørn Jenezon (26) houdt van metal muziek en is maatje van twee andere metalfans met een lichte verstandelijke beperking. Via VTV Thuismaatjes bezoekt hij met de een concerten en ging hij laatst met de ander naar een muziekbeurs. “Ik heb veel concert- en festivalervaring en ik weet hoe dingen zitten en wat slim is. Hij kan zich bij mij dus veilig voelen.”

Linda van der Klooster

Bjørn Jenezon is via een metal-forum op Facebook aan zijn vrijwilligerswerk gekomen. “Op Facebook volgde ik een groep voor mensen die naar metal-muziek luisteren. Daar werden filmpjes en muziek en dat soort dingen gedeeld. Er kwam een oproep voor een maatje om mee te gaan naar concerten met iemand met een licht verstandelijke beperking. Daar heb ik op gereageerd. We hebben dezelfde muzieksmaak. Onder de vrijwilligers was er niemand te vinden die meewilde naar metal concerten. Ik wilde wel.”

Inmiddels zijn Bjørn en zijn maatje de afgelopen vijf jaar al bij diverse concerten geweest via VTV Thuismaatjes, een vrijwilligersorganisatie voor mensen met een beperking. Ze bieden groepsactiviteiten, 1 op 1 sportbegeleiding en maatjes op maat in de regio Den Haag, Leiden en Delft.

“Mijn maatje heeft naast een lichte verstandelijke beperking ook autisme”, vertelt Bjørn. “Met hem is het wel iets anders dan wanneer ik met vrienden naar een concert ga, maar het is niet heel lastig. Hij kan aardig meekomen. Zijn verzorgers regelen de tickets en ik regel de rest als de trein en hoe of wat. Het is iets meer regelen dan wanneer je met vrienden gaat, maar voor de rest niet heel anders. Het sociale gaat hem goed af. Hij gaat met mensen het gesprek aan en maakt er een leuke avond van.”

Moshpit

Volgens Bjørn is het leuk om maatje te zijn als je match bij je past. “Ik kan de rust bewaren en laat mijn maatje zijn ding doen. Het botst niet, maar past juist goed bij elkaar. Mijn maatje is heel enthousiast. Hij leert alle teksten van de band die we gaan bezoeken uit zijn hoofd. Dat vinden de bands altijd erg leuk. Die reageren dan erg enthousiast en dat is leuk om te zien.”

Het leukste concert was volgens Bjørn in de Melkweg in Amsterdam, een paar jaar geleden. “We gingen naar Bullet For My Valentine en Asking Alexandria. Dat was voor mijn maatje de eerste keer dat hij de ‘moshpit’ in ging, een stuk voor het podium waar wild wordt gedanst en tegen elkaar aan geduwd. Hij vraagt altijd aan mij of het kan en of er geen gekke mensen in de ‘moshpit’ lopen. Ik heb veel concert en festivalervaring en ik weet hoe dingen zitten en wat slim is. Hij kan zich bij mij dus veilig voelen.”

Emotie

Bjørn bezoekt sinds zijn 16e vaak concerten en festivals. “Ik heb metal leren kennen toen ik een jaar of 14 was, toen een klasgenoot het liet horen. Ik ben dingen gaan opzoeken op YouTube. Zo ben ik er ingezogen. Metal is een ervaring. Het is niet alleen herrie, er zit heel veel emotie in. Tijdens een concert kun je lekker los gaan. Er zijn ook bands die thema’s over bijvoorbeeld geschiedenis hebben, dus je leert er ook iets van.”

Twee jaar geleden kreeg Bjørn er nog een maatje bij. “Hij woont in Naaldwijk. Door corona konden we nog niet zoveel doen, maar laatst zijn we samen naar een platen- en cd-beurs geweest. Het is de bedoeling om mijn twee maatjes ook elkaar eens te laten ontmoeten, maar dat is tot nu nog niet gelukt. Ik ben benieuwd hoe dat gaat. Ze zijn anders in hun smaak. Metal is heel breed, De eerste houdt van modern en de ander meer van jaren ‘80 en ‘90.”

Bjørn houdt van harde muziek, maar heeft juist een zorgende opleiding gekozen. “Ik ben mijn opleiding als onderwijsassistent aan het afronden en ik loop stage op een basisschool in De Lier. Ik heb ook mijn diploma dierenverzorging en ben vrijwilliger op de kinderboerderij in Naaldwijk. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Mijn moeder werkt in de gehandicaptenzorg en mijn vader werkt met mensen die de Tweede Wereldoorlog en de strijd in Nederlands Indië hebben meegemaakt, dus ik ben opgevoed met het maatschappelijke en het zorgen. Dingen voor iemand doen en regelen, dat doe ik in mijn opleiding en in mijn vrijwilligerswerk. Het past allemaal heel aardig bij me. Net als metal.”

Ook maatje worden? Dat kan voor mensen van allerlei leeftijden met diverse hulpvragen. De vacatures van VTV Thuismaatjes en andere buddy netwerken staan ook op www.westlandvoorelkaar.nl. Net als heel veel andere mooie vrijwilligersbanen en -klussen.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Senna (13) debuteert op Ibiza Sport 24 sep, 13:21
Afbeelding
Gouden Buur van Zuid-Holland woont in Leidschendam-Voorburg Cultuur 24 sep, 11:55
Afbeelding
Scouting Kwintsheul viert 75-jarig bestaan Algemeen 24 sep, 10:20
Afbeelding
Deze 4 Westlandse organisaties ontvangen geld van het Prins Bernhard Cultuurfonds Cultuur 23 sep, 22:07
Afbeelding
Van den Bos en Penning samen verder Algemeen 23 sep, 18:57
Afbeelding
Wethouder Goudswaard opent Week van de Hollandse Duinen Algemeen 23 sep, 15:20
Afbeelding
Inloopuur bij Hospice Beukenrode Algemeen 23 sep, 14:22
Afbeelding
Fietser ernstig gewond na aanrijding Burgerweg in Maasland: traumahelikopter ingezet 112-nieuws 23 sep, 09:49
Afbeelding
Ook Westland zoekt naar glazen muiltje van Assepoester Cultuur 23 sep, 09:43
Afbeelding
40 verenigingen doe mee aan Grote Clubactie Sport 23 sep, 08:51
Afbeelding
Meerdere gewonden bij ongeval op A4 bij Rijswijk 112-nieuws 23 sep, 02:55
Afbeelding
Vredesweeklezing met Ds. Bram Grandia Algemeen 22 sep, 10:45
Afbeelding
Straattheaterfestival Westland op verrassingslocatie Algemeen 22 sep, 10:00
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief