Jongeren bedenken ‘Netflix voor boeken’ om jeugd aan het lezen te krijgen

Algemeen
De jongeren mochten hun concepten presenteren aan politiek en bestuurders.
De jongeren mochten hun concepten presenteren aan politiek en bestuurders. (Foto: ISW)

Leerlingen van ISW Hoogeland hebben oplossingen bedacht om jongeren met plezier aan het lezen te krijgen.

De drie meest kansrijke ideeën zijn onlangs gepresenteerd aan onder meer het Haagse D66-raadslid Caroline Verduin, dichter Gershwin Bonevacia en Sam Hermans, directeur Bibliotheek Den Haag. De ideeën, die in samenwerking met de Haagse Hogeschool en Bibliotheek Den Haag zijn ontwikkeld, worden nu aan een haalbaarheidstoets voor een subsidievraag onderworpen.


Met de vormgeving van een arcadekast wordt Readsy aantrekkelijk gepresenteerd - Foto: ISW

Leerlingen uit 3-havo van ISW Hoogeland met het profiel Onderzoek & Ontwerpen (O&O) bedachten drie kansrijke manieren om jongeren aan het lezen te krijgen. ‘Readsy’ is gepresenteerd als online platform, gebaseerd op Netflix, waar jongeren met een goedkoop abonnement boeken kiezen om zelf te lezen. Met de ‘Readsy arcadekast’ wordt het aantrekkelijk om gebruik te maken van het online platform. Door middel van gaming wordt de boekkeuze bepaald en is het mogelijk ze te delen op social media. Ook het ontwikkelde meubel ‘de LegerJa’ bleek een van de drie kans rijke ideeën, waarin Readsy geïntegreerd is en waar jongeren op zoek kunnen naar een boek dat aansluit bij hun belevingswereld. Bibliotheekdirecteur Hermans is enthousiast: “Goed bedacht om Netflix aan te halen, er is een mooie vertaalslag gemaakt.”

Matthijs Wulffele, docent bij ISW Hoogeland, is trots op de Westlandse leerlingen. “De leerlingen hebben met deze vorm van projectonderwijs theorie aan praktijk verbonden en ook leren samenwerken met studenten van de opleiding Bestuurskunde & Overheidsmanagement. Ze hebben onderzoek gedaan naar de doelgroep en hebben gereflecteerd op zichzelf. Wat zou het een kroon op hun werk zijn als de subsidieaanvragen worden goedgekeurd en we de ideeën daadwerkelijk kunnen realiseren!” aldus Matthijs Wulffele.