Prachtige primeur voor Varend Corso Westland in Den Haag

Algemeen
'The Greatest Show' van Naaldwijk won de publieksprijs van het Varend Corso 2022.
'The Greatest Show' van Naaldwijk won de publieksprijs van het Varend Corso 2022. (Foto: Arnaud Roelofsz Fotografie)

Finally Showtime! Na twee jaar overslaan kon het Varend Corso Westland dit weekend de regio weer op stelten zetten. Met een langere route dan ooit en een dag extra toegevoegd aan het programma werd het inderdaad een show.

Varend Corso 2022

Het Varend Corso Westland beleefde zondag een droomprimeur in Den Haag. Het was de eerste keer dat de tientallen Westlandse corsoboten door de grachten van de Hofstad voeren en de Hagenaars en Hagenezen genoten zichtbaar van al die Westlandse pracht.  

Voorzitter Rob Baan was dan ook enthousiast na de Haagse dag. “Wat een feest was het. Ongelofelijk. We hebben Den Haag ingepakt. Ik ben ongelofelijk trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen. We hebben twee jaar niet gevaren en toch de club bij elkaar gehouden. We kunnen volgend jaar op ons gemak weer een ronde door Den Haag maken.”

Romeins Vermaak

De stoet bestond uit 60 boten. 40 daarvan waren corsoboten. Daarnaast voeren er flyerboten, reclameboten en technische ondersteuning mee in de stoet. Het thema liet veel ruimte voor creativiteit: van Elvis Presley tot Zwemmen in Bacardi Lemon, van Disney’s The Lion King tot Encanto en van Romeins Vermaak tot een speciale TikTok-boot: iedere boot was een kleurrijke wereld op zich. De boten met mooie danseressen en dansers moedigden aan tot meebewegen. Zo konden de toeschouwers op de oever ruim een uur genieten van al het harde werk dat het vormgeven van de corsoboten ongetwijfeld heeft gekost. 

 Prijzen

Traditiegetrouw wordt op de zondagavond nog een flink aantal prijzen uitgereikt. De felbegeerde Tuinderij Publieksprijs ging naar de corsoboot van Naaldwijk met de titel The Greatest Show. Die had van de toeschouwers de meeste stemmen gekregen en mocht onder luid applaus de prijs in ontvangst nemen.

 Bij de niet-commerciële deelnemers ging de kern Honselersdijk er met de winst vandoor met hun boot ‘Encanto’.

Bij de commerciële deelnemers won Gezamenlijke Aardwarmte Projecten Westland, met hun boot getiteld Aardwarmte.


De sproei-installatie en ronkende Harley Davidson leverden Van der Valk Systemen de innovatieprijs op. - (Foto: Arnaud Roelofsz Fotografie)

Voor het eerst werd dit jaar ook de innovatieprijs uitgereikt. Die ging naar de boot van Van der Valk Systemen. De sproei-installatie kon op veel enthousiasme rekenen en de boot viel nog eens extra op door de ronkende Harley Davidson die erop was getakeld. 

 Eveneens voor het eerst was er een prijs weggelegd voor de Blooming Battle, de wedstrijd die was georganiseerd voor leerlingen van groene opleidingen. Het Scalda Groen College mocht de eerste prijs in ontvangst nemen met hun boot Queen of Rio. 

De figuratieprijs ging naar de boot Magic van De Lier en de Johan Huismanprijs, voorheen de bindersprijs, was voor Juanita van Dooremaal met haar arrangement getiteld Encanto.