NK Tegelwippen moet versteend Westland vergroenen

Algemeen
Westland kan wel wat minder tegels en wat meer groen gebruiken, vindt Platform Groen Westland.
Westland kan wel wat minder tegels en wat meer groen gebruiken, vindt Platform Groen Westland. (Foto: Pexels)

Het NK Tegelwippen is een manier die moet leiden tot meer vergroening. Dat kan Westland met zijn plek in de Top-5 van meest versteende gemeenten goed gebruiken.

Door Evelyne Lammerding

Westland valt al jaren de twijfelachtige eer te beurt tot de meest versteende gemeenten van Nederland te horen. De stichting Natuur & Milieu heeft de verstening van de openbare ruimte in de 32 grootste gemeenten van Nederland onderzocht. Het gaat dan om gemeenten vanaf 100.000 inwoners. In die gemeenten zijn in totaal 1937 buurten met 500 inwoners en meer onderzocht op het groengehalte.

De stichting hanteert de norm van 75 vierkante meter groen per woning in de buurt. Tweede norm is de aanwezigheid van 1 hectare aaneengesloten groen in de buurt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert die normen voor een betere biodiversiteit. Daarbij zijn 75 vierkante meter groen per woning en tenminste 1 hectare aaneengesloten groen in de buurt nodig voor het welzijn en de gezondheid van de inwoners.

Ontbreekt een van deze twee waarden, dan wordt gesproken van een versteende buurt.

‘Hectare aaneengesloten groen in de buurt wordt vrijwel nergens gehaald’

Meest versteend

Samen met Delft, Haarlem, Tilburg en Amsterdam behoort Westland tot de gemeenten met de meest versteende buurten.

In Westland zijn 36 buurten van 500 bewoners en meer onderzocht. In 27 van de 36 buurten blijkt minder dan 75 vierkante meter groen per woning te zijn. Het gemiddelde aantal vierkante meter groen per Westlandse woning is 59 vierkante meter.

De norm van 1 hectare aaneengesloten groen in de buurt wordt vrijwel nergens gehaald. Slechts in 4 van de 36 buurten is dat het geval, volgens het onderzoek van Natuur & Milieu. In percentages uitgedrukt gaat het om 11 procent.

Hittestress en wateroverlast

Het resultaat betekent dat bij hoge temperaturen hittestress toeslaat en er snel wateroverlast ontstaat bij hevige regenval. Ook draagt de verstening niet bij aan de gezondheid van de bewoners.

Om de situatie te verbeteren is onder meer het NK Tegelwippen in het leven geroepen. Inwoners met een betegelde tuin worden gestimuleerd tegels te verruilen voor groen; bloemperkjes, beplanting of gras en niet door bijvoorbeeld kunstgras.

De derde editie bevindt zich nu op ongeveer de helft: de actie loopt van 21 maart tot 31 oktober. Westland doet mee in de categorie grote gemeenten.

Inwoners die tegels uit de tuin halen, kunnen deze via de gemeentelijke website gratis laten afhalen door de zogenaamde Tegeltaxi. Die heeft inmiddels in Wateringen, Monster en Ter Heijde en Naaldwijk aangedaan.

Tot nog toe zijn er volgens het NK Tegelwippen in Westland 1422 tegels uit tuinen gehaald.

De Tegeltaxi komt vrijdag 1 juli in Maasdijk en rijdt daarna in september: 9 september in De Lier, 30 september in Honselersdijk en Kwintsheul en 21 oktober in Poeldijk.

Tegeltax

Platform Groen Westland is een samenwerkingsverband van tien natuur- en milieuorganisaties. Natuurkenner Aad van Uffelen uit Naaldwijk schreef namens het Platform eerder dit jaar een reactie op de Omgevingswet. Daarin pleit hij net als de landelijke stichting Natuur & Milieu voor onder meer natuur inclusief bouwen en verbouwen.

Het platform wil verder dat het nieuwe gemeentebestuur versnippering van groen voorkomt en dat er ruimte komt voor groen. Ook wil zij dat de gemeente met een lange termijnvisie op natuur, milieu en landschap ontwikkelt om mee te werken.

In de Blauwdruk voor een leefbare toekomst voor Westland van het platform, eveneens geschreven door Van Uffelen, is een hoofdstuk gewijd aan natuur en biodiversiteit in de tuin. Aan de hand van tien tips kan iedereen zijn tuin makkelijk vergroenen. Bijvoorbeeld door groene erfafscheidingen - goed voor vogels en insecten - in plaats van houten schuttingen te plaatsen. Andere tip is het gebruik van riet voor waterzuivering en de aanleg van opvang van regenwater.

Wie minder dan 40 procent van de tuin heeft betegeld, mag wat betreft Groen Westland minder OZB betalen. Of wie meer dan 40 procent van de tuin heeft betegeld, betaalt een tegeltax suggereert het platform aan de gemeente.

Wordt het NK Tegelwippen een succes, dan is de tegeltax niet van toepassing in Westland.

De actie heeft vorig jaar 14,5 hectare groen in het land opgeleverd.