Syl en Lin dragen ‘Appie’ over aan Romi:

Algemeen
Van links naar rechts: Syl, Romi en Lin op het terras van Appie.
Van links naar rechts: Syl, Romi en Lin op het terras van Appie. (Foto: Rianne Dekker)

Acht jaar lang hebben ze er met veel plezier en passie de scepter gezwaaid. En nog steeds. Toch hebben de zussen Linda (56) en Sylvia (53) besloten te stoppen met het uitbaten van Lunchsalon Appie. Gelukkig is er een waardig opvolgster gevonden. Romi (32) neemt het stokje over en zorgt ervoor dat Appie een begrip blijft in het Westland.

Door Rianne Dekker

“Alles blijft hetzelfde, ook de naam. Ik word zelfs al ‘Ap’ genoemd”, aldus de nieuwe uitbaatster, die haar sporen verdiend heeft in de momenteel te koop staande Posthouse Winebar. De zussen zijn blij dat, zoals ze het uitdrukken, ‘het kindje over gaat in goede handen’. “Romi kwam op ons pad en we hoopten dat zij het van ons zou gaan overnemen. En dat is gelukt.”

Pakketje met strik

De ‘bijna eeneiige’ zussen Linda en Sylvia zagen elkaar door hun werk, maar ook daarbuiten, bijna zeven dagen per week. Na de bizarre coronatijd hadden ze minder tafeltjes en minder personeel, dus besloten ze het met z’n tweeën te doen. “Ook om een en ander terug te verdienen”, aldus Linda. “Het is best wel veel om op deze manier te werken”, zegt Sylvia. De zussen hebben dan ook enorm veel waardering voor hun collega’s met wie ze hebben samengewerkt. Ze benadrukken dat Corona niet de reden van hun weloverwogen beslissing is. “We stoppen op ons hoogtepunt. We hebben een geweldige tijd gehad en willen het zo ook afronden. Het is altijd goed gegaan, maar we worden ouder met alle risico’s van dien. Als er iets zou gebeuren, dat ga je niet opwachten. Het is nu een mooie overgangsperiode, bijna rooskleurig. Als je langer zou wachten zou er eventueel iets kunnen gebeuren waardoor het minder goed wordt afgesloten. Nu kunnen we het in gedachten houden als een heel mooi pakketje met een strik eromheen.”

Generatie op generatie

Het was terecht een cadeautje. Dat bewijzen de mooie verhalen die de zussen kunnen vertellen. Zoals bijvoorbeeld van die twee dames uit Wateringen, die altijd voordat ze gingen winkelen in Naaldwijk belden met de vraag: “Zijn jullie open?” “Ze kwamen dan voor en na het winkelen een ijsje halen”, aldus Sylvia. Linda vult aan: “Ook zagen we de kinderen van ouders die hier altijd kwamen weer langskomen. Het was leuk om te constateren dat “dat er een van die” was. Er is zelfs iemand hier getrouwd die hier ook zijn eerste date had. Maar dat is voor onze tijd geweest.”

Wens in vervulling

Want het begrip ‘Appie’ bestaat al ruim 45 jaar. In 1976 startten uitbaters Joke en Leo van den Boom in toen nog ‘Coffeeshop Appie’ van eigenaars Ab Droog en Piet Vroeg. Na het overlijden van Leo nam dochter Patricia diens plaats in. Zij en Joke droegen het stokje in 2014 over aan de zussen. Die het weer doorgeven aan Romi, die met haar negen jaar in de Winebar al veel ervaring heeft in de horecawereld. Vrijdag 1 juli gaat Lunchsalon Appie officieel over in haar handen en daarmee gaat ook een lang gekoesterde wens in vervulling. “Ik heb altijd al gezegd dat ik hier heel graag zou willen staan.”

Extra huiskamertje 

De zussen gaan hun vaste gasten en de hiermee opgebouwde vriendschappen zeker missen. “Appie was een extra huiskamertje”, omschrijven ze. Maar er liggen ook weer nieuwe uitdagingen op hen te wachten, zoals een wandelvakantie. Sylvia: “We zijn al die jaren niet meer samen op vakantie geweest. Bovendien heb ik nu meer vrijheid om naar mijn geliefde Frankrijk te gaan.”